ZABRINJAVA RODITELJE / Je li povezan s koronavirusom: Što je Kawasaki sindrom od kojeg obolijevaju djeca?

Liječnici u New Yorku ustanovili su da je 145-ero djece oboljelo od smrtonosnog sindroma povezanog s Covidom

21.5.2020.
6:58
VOYO logo

Korona je kod djece su uglavnom blaga bolest, tim više su se svi zabrinuli kad su početkom ovog mjeseca počeli stizati vijesti o bolesti koja prijeti djeci, a povezana je s koronavirusom, Kawasakijev sindrom

Liječnici u New Yorku ustanovili su da je 145-ero djece oboljelo od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog s Covidom. Prošli tjedan o porastu broja sličnih slučajeva javili su i Talijani, oboljelo je i dvoje djece u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboljeli dječaci i Srbije

15 i 16 godina imaju dječaci iz Srbije kojima se uslijed koronavirusa razvila bolest nalik Kawasaki sindromu. 

"To je ustvari jedan skup simptoma koji dosta liče na virusnu infekciju. Visoka temperatura koja traje više 5 dana, osip na koži, limfne žlijezde na vratu, crvenilo, nije dakle baš jako specifična slika da bi se čovjek mogao orijentirati", objasnio je član Kriznog stožera Srbije za borbu protiv Covida-19 Branko Nestorović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo se zna može li Covid-19 predstavljati okidač za pojavu ove bolesti koja se zove Kawasakijeva bolest i je li inače počinje na polju neke genetske predispozicije koja se zatim pokrene nekom infekcijom", rekao je Vladislav Vukomanović, šef pedijatrijske klinike Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije "Dr. Vukan Čupić".

U Francuskoj umro devetogodišnjak

Ne znaju ni Francuzi koji su u petak javnosti obznanili da bilježe prvu smrt devetogodišnjaka. Njegova je zaraza bila asimptomatska. "Dijete je imalo simptome nalik Kawasaki sindromu. Serološki su testovi pokazali da je bio u kontaktu s koronavirusom", kazao je Fabrice Michel, šef pedijatrijske Intenzivne njege u Marseilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1967. godine japanski doktor Tomisaku Kawasaki otkrio je rijetki dječji poremećaj koji dovodi do akutne upale krvnih žila. Sada je istragu o povezanosti s koronom pokrenula i Svjetska zdravstvena organizacija.

"Inicijalna izvješća pokazuju da bi ovaj sindrom mogao biti povezan s COVIDOM-19", kazao je Tedros Adhanom, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teške komplikacije pojavljuju se kod starije djece

U svijetu je prijavljeno više od 200 slučajeva po život opasnog imunološkog odgovora kod djece. Velika Britanija i država New York također bilježe prve smrtne slučajeve.

Trebamo li se brinuti oko bolesti koja može izazvati zastoj srca ili moždani udar, pitali smo pedijatra Jovančevića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, postoji veliki broj različitih bolesti, virusnih i bakterijskih koje isto tako izazivaju upalu krvnih žila i vrlo slične nekakve simptome", kazao je Milivoj Jovančević. 

Ono što je sada drukčije, naglašava Jovančević jest da se teške komplikacije pojavljuju kod starije djece, dok je Kawasaki najčešće aktivan kod djece do pete godine života.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi osluškujemo, čitamo, radimo vlastite studije, pokušavamo vidjeti da li postoje određene specifičnosti vezane uz COVID-19 bolest", rekao je Jovančević. 

Za sada ne možemo znati, kao ni to hoće li bilo čije tijelo uslijed bakterijske ili virusne infekcije aktivirati genetski zapisana autoimuna stanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo