Istraživanje pokazalo / Jedna dobna skupina žena je pod povećanim rizikom razvijanja dugotrajnih simptoma bolesti COVID-19

Image
Foto: Shutterstock

u Istraživanju su analizirani podaci 4182 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus

22.10.2020.
17:40
Shutterstock
VOYO logo

Žene u dobi od 50 do 60 godina su pod većim rizikom razvijanja tzv. "dugog Covida", pokazali su rezultati istraživanja. Starija dob i iskustvo pet ili više simptoma unutar prvog tjedna bolesti su također povezane s povećanim rizikom trajnih zdravstvenih problema, piše The Guardian.

U istraživanju, koje su predvodili dr. Claire Steves i prof. Tim Spector na King's College u Londonu, analizirani su podaci 4182 osobe koje su pozitivne na koronavirus te su kontinuirano bilježili svoje zdravstveno stanje u aplikaciju COVID Symptom Study.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, za žene je bilo dvostruko više vjerojatno da će razviti simptome bolesti koji traju dulje od mjesec dana, u usporedbi s muškarcima do 60 godina, kada se rizik otprilike izjednačava.

Image
Spektar simptoma /

21 znak da ste možda već preboljeli covid-19, a da toga uopće niste bili svjesni

Image
Spektar simptoma /

21 znak da ste možda već preboljeli covid-19, a da toga uopće niste bili svjesni

Viša dob je povezana i sa povećanim rizikom "dugog Covida", pri čemu otprilike 22 posto ljudi preko 70 godina boluju četiri ili više tjedana, u usporedbi s deset posto onih u dobi između 18 i 49 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za žene u rasponu od 50 do 60 godina, čini se da se faktori spajaju: za njih je bilo osam puta vjerojatnije da će doživjeti dugostrajne simptome bolesti COVID-19 u usporedbi s osobama od 18 do 30 godina. No najveća razlika uočena je između osoba starosti između 40 i 50 godina, pri čemu se rizik razvijanja dugotrajnih simptoma za žene udvostručuje u usporedbi s muškarcima.

"Sličan uzorak vidi se kod autoimunih bolesti. Primjerice lupus, artiritis i bolesti štitnjače su dva do tri puta uobičajenije kod žena, do početka menopauze kada se počinje izjednačavati", rekao je Spector koji pretpostavlja da je stvar u spolnim razlikama kod načina na koji imunološki sustav reagira na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi faktori koje je istraživanje povezalo s povećanim rizikom dugotrajnih simptoma koronavirusa uključuju pretilost ili astmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo