Nisu lijek, ali pomažu / Jeftini steroidi pomažu u liječenju teških COVID-19 bolesnika! 'Rezultati su impresivni, mogu se primijeniti odmah!'

Image
Foto: Shutterstock

U lipnju je utvrđeno da bi primjena deksametazona mogla spasiti živote teških slučajeva zaraze koronavirusom.

3.9.2020.
15:30
Shutterstock
VOYO logo

Istraživanje je pokazalo da jeftini steroidi mogu spasiti živote pacijenata koji su u kritičnom stanju zbog COVID-19 bolesti, prenosi BBC.

Nova saznanja potvrđuju rezultate ranijeg ispitivanja zbog kojeg su se steroidi počeli koristiti u liječenju zaraženih pacijenata na odjelu intenzivne njege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA, a pokazuju da se životi šest od sto liječenih pacijenata mogu spasiti primjenom steroida. Znanstvenici su impresionirani novim saznanjima, ali naglašavaju da to nije lijek za koronavirus.

Image
šokantan slučaj /

Strah od korone: Roditelji pet mjeseci djecu držali zatočenu u kući, vrata su im pribili daskama...

Image
šokantan slučaj /

Strah od korone: Roditelji pet mjeseci djecu držali zatočenu u kući, vrata su im pribili daskama...

Britanski Recovery trial u lipnju je utvrdio da bi steroid deksametazon mogao spasiti živote onih pacijenata koji su zbog bolesti COVID-19 u kritičnom stanju. Uz deksametazon, također je utvrđeno da je jednako učinkovit i hidrokortizon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je provedeno na 1703 pacijenta i pokazalo je da je 40 posto teških bolesnika umrlo nakon primjene standardnog liječenja, a 32 posto ih je umrlo nakon što su dobili steroide. Studija je provedena samo na pacijentima s najtežim oblikom zaraze. Većina pacijenata koji imaju blage simptome se oporave.

Steroidi smanjuju upalu zbog čega se inače koriste za artritis i astmu, kao i za liječenje težih infekcija. Vjeruje se da steroidi nisu od velike pomoći u ranoj fazi zaraze koronavirusom kada se javljaju simptomi poput kašlja, temperature i gubitka okusa i mirisa, ali s razvojem bolesti, imunološki sustav slabi i virus može oštetiti pluća i druge organe. U toj fazi, misle znanstvenici, steroidi mogu pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi rezultati mogu se odmah primjenjivati u praksi. Kortikosteroidi su široko dostupni, jeftini i dobro proučeni te mogu smanjiti stopu mortaliteta", rekao je profesor Martin Landray sa sveučilišta u Oxfordu.

Istraživanje se zasad usredotočilo na primjenu manje doze steroida i nema dokaza da bi viša doza bila učinkovitija. Liječnici očekuju daljnje upute od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo