KRAJA EPIDEMIJI NEMA

Kad bi se mogao proglasiti kraj epidemije? Dokumenti koji su vam istekli još uvijek vrijede u Hrvatskoj, ali...

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za COVID-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj

Image
Foto: Emica Elvedji/Davor Puklavec
Hina/ 14.4.2022. u 10:30

Još uvijek je na snazi mjera da građani nisu dužni, nakon isteka valjanosti, napraviti nove osobne dokumente dok ne završi epidemija kovida, piše u četvrtak Jutarnji list.

U ovom slučaju nije riječ o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, nego o izmijenjenom zakonu koji je na snazi već dvije godine, od 7. travnja 2020. godine. Prema izmijenjenom zakonu produljen je rok važenja, i to na najdulje 30 dana nakon završetka epidemije.

Također, osim Zakona o dopunama zakona o osobnoj iskaznici, Sabor je 7. travnja 2020. po hitnom postupku donio i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Image
sretna vijest!

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Image
sretna vijest!

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Naravno, ova pravila odnose se na korištenje dokumenata u zemlji, dok za prelazak granice treba imati dokumente kojima nije istekla valjanost. A da će u Hrvatskoj biti proglašen kraj epidemije nije izgledno, a i Svjetska zdravstvena organizacija još smatra da je pandemija na snazi.

Konkretno, definicija kraja epidemije drugih zaraznih bolesti postoji, a njezino pravilo je da se kraj proglašava kada prođe razdoblje dvostruke inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za COVID-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj.

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Ipak, kako je riječ o novom virusu, zbog čestih mutacija i nepredvidljivosti nisu još usuglašena pravila pa ni Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ni Svjetska zdravstvena organizacija nisu usuglasili odluku o kriterijima koji će označiti prestanak epidemije koronavirusa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Hina/ 14.4.2022. u 10:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
lako je moguće!

Jeste li 'prehodali' koronu, a da niste ni znali? Ovi znakovi upućuju na to

Više s weba