KRAJA EPIDEMIJI NEMA / Kad bi se mogao proglasiti kraj epidemije? Dokumenti koji su vam istekli još uvijek vrijede u Hrvatskoj, ali...

Image
Foto: Emica Elvedji/Davor Puklavec

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za COVID-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj

14.4.2022.
10:30
Emica Elvedji/Davor Puklavec
VOYO logo

Još uvijek je na snazi mjera da građani nisu dužni, nakon isteka valjanosti, napraviti nove osobne dokumente dok ne završi epidemija kovida, piše u četvrtak Jutarnji list.

U ovom slučaju nije riječ o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, nego o izmijenjenom zakonu koji je na snazi već dvije godine, od 7. travnja 2020. godine. Prema izmijenjenom zakonu produljen je rok važenja, i to na najdulje 30 dana nakon završetka epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, osim Zakona o dopunama zakona o osobnoj iskaznici, Sabor je 7. travnja 2020. po hitnom postupku donio i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Image
sretna vijest! /

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Image
sretna vijest! /

Nove preporuke HZJZ-a: Ukida se karantena nakon kontakta s pozitivnom osobom

Naravno, ova pravila odnose se na korištenje dokumenata u zemlji, dok za prelazak granice treba imati dokumente kojima nije istekla valjanost. A da će u Hrvatskoj biti proglašen kraj epidemije nije izgledno, a i Svjetska zdravstvena organizacija još smatra da je pandemija na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, definicija kraja epidemije drugih zaraznih bolesti postoji, a njezino pravilo je da se kraj proglašava kada prođe razdoblje dvostruke inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za COVID-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kako je riječ o novom virusu, zbog čestih mutacija i nepredvidljivosti nisu još usuglašena pravila pa ni Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ni Svjetska zdravstvena organizacija nisu usuglasili odluku o kriterijima koji će označiti prestanak epidemije koronavirusa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo