Cijeli svijet se pita / Kad nam stiže cjepivo protiv korone: 'U panici smo i prestrašeni, želimo ga imati što prije moguće'

Čak i za znanstvenike koji su svijetu već dali neka poznata cjepiva, to je sad ključno pitanje i najveća sumnja

22.5.2020.
8:30
VOYO logo

I Krunoslav Capak i Alemka Markotić i ministar Vili Beroš i njihovi kolege svugdje u svijetu uvjeravali su javnost da su stroge epidemiološke mjere nužne kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav dok se ne otkrije cjepivo. Na stranu sad što u većini zemalja pa tako i u Hrvatskoj pritiska na zdravstveni sustav nije ni bilo, ali nije baš jako izgledno da će kvalitetnog cjepiva uskoro biti. 

Naime redovan put do otkrića cjepiva traje čak 15 godina, ali zakonodavstvo i regulatori dozvoljavaju farmaceutskim kompanijama da neke procedure testiranja u ovako hitnim epidemiološkim situacijama ubrzaju. Ali mogu li ih baš toliko ubrzati da cjepivo dobijemo do kraja godine kako su najavljivali stožeraši diljem svijeta, a da pri tome ono doista bude sukladno najvišim zdravstvenim standardima? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i za znanstvenike koji su svijetu već dali neka poznata cjepiva, to je sad ključno pitanje i najveća sumnja.

Image
počeli testiranje na ljudima /

Odlične vijesti: Inovio cjepivo protiv korone proizvodi antitijela kod miševa i zamoraca

Image
počeli testiranje na ljudima /

Odlične vijesti: Inovio cjepivo protiv korone proizvodi antitijela kod miševa i zamoraca

Antivakseri su uplašeni da će pojavom cjepiva protiv koronavirusa biti čipirani, ali znanstvenici ne samo da nisu razvili čip koji bi bio nevidljiv u prozirnoj tekućini, nego nisu još razvili ni cjepivo. A cijeli svijet, okovan lockdonwnom pita se kad će? Čovjek koji je izumio cjepivo protiv rotavirusa kaže budimo oprezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi bila pogreška da brzamo. U panici smo i prestrašeni, želimo imati cjepivo što je prije moguće, a jedini način stjecanja imuniteta je kroz cjepivo. Moramo biti sigurni da je, prije nego što nešto damo stotinama milijuna ljudi, sigurno prije nego postane komercijalni proizvod", rekao je izumitelj cjepiva protiv rotavirusa Paul A. Offit.

Razvoj cjepiva može trajati i do 15 godina. Sve kreće s akademskim istraživanjem, a onda nastavlja pretkliničkim. U prvoj fazi testira se na nekoliko ljudi, u drugoj nekoliko stotina, a u trećoj nekoliko tisuća. Zatim treba izgraditi infrastrukturu za masovnu proizvodnju, pa krenuti proizvoditi, dobiti odobrenje i krenuti u distribuciju. Cijeli taj proces sada bi mogao trajati, umjesto godinama, 18 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram upozoriti da postoji mogućnost negativnih posljedica gdje pojedina cjepiva mogu dovesti do negativnog efekta na infekciju", rekao je stručnjak SAD-a za zarazne bolesti Anthony Fauci.

"Ne bih se začudio da do kraja godine kažu da imamo cjepivo"

Od 95 cjepiva povezanih s COVID-om 19, samo ih je 5 ušlo u fazu testiranja na ljudima. Jedna američka farmaceutska kompanija pohvalila se početkom tjedna da njihovo cjepivo razvija antitijela, ali nisu ulazili u detalje. Jučer se saznalo da to cjepivo ipak nije toliko učinkovito pa je došlo i do pada cijena dionica na Wall Streetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD sa stotinama milijuna dolara financira četiri kompanije koje rade na cjepivu, a jednoj od njih danas su dali dodatnih 1,2 milijarde dolara za razvoj. U toj kompaniji prave ražanj dok je zec još u šumi pa se hvale da, ako cjepivo poluči uspjeh u kliničkim ispitivanjima, mogu proizvesti milijardu doza. Počeli bi, kažu, s opskrbom u rujnu.

"Neki koji u poznati proces sad inkorporiraju samo novi antigen. Njihov put je ako je sve prema predviđanju puno kraći. Ne bih se iznenadio da do kraja godine europsko regulatorno tijelo kaže imamo funkcionalno cjepivo s kojim smo ok", rekao je profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu Vladimir Trkulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako oni koji se u razvoju koriste već poznatim otkrićima imaju veću prednost od onih koji stvaraju potpuno novo cjepivo.

"Nadam se da do kraja godine ili početkom iduće godine ćemo imati prvo cjepivo. Drugi problem je naravno proizvoditi to cjepivo, ako 100 milijuna cjepiva trebate. To treba vremena da ga produciramo", kazao je znanstvenik Medicinskog fakulteta u Rijeci Felix Wensvee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Trump i Lukašenko zalutali u farmakologiju

Proizvodnja novog cjepiva u tako kratkom vremenu poteže pitanje njegove sigurnosti za uporabu. Svaki izlazak na tržište zahtijeva odobrenje. Američka agencija za sigurnost hrane i lijekova može odobriti brzi postupak proizvodnje i uporabe u izvanrednim okolnostima, u kojima svijet danas sigurno je.

"Način da se to zbrlja na način da se pusti u upotrebu nešto za koji osnovni fond sigurnosnih podataka i podataka o tome koliko je vjerojatno da se nešto propusti da ne funkcionira to se neće dogoditi", kazao je Trkulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je cjepivo lako pronaći i proizvesti svijet bi već slavio predsjednike Trumpa i Aleksandra Lukašenka, koji su zalutali u farmakologiju i rekli ljudima da piju dezinficijens i votku kako bi se sačuvali od koronavirusa.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo