Izazovi koronavirusa / Kako izgleda rad od kuće u krizna vremena? Jelena Šarić: 'Funkcioniramo kao da smo u firmi'

Image
Foto: vijesti.hr

Iz sigurnosnih razloga s tom praksom je započeo IT sektor, a prilagodio se i RTL

27.3.2020.
7:14
vijesti.hr
VOYO logo

Uz učitelje i profesore, pandemija je bojne tvrtke natjerala da svoje zaposlenika upute na rad od kuće. Okruženi obitelji, u udobnosti svoga doma, mnogi su se, kažu, na to već naviknuli, iako ima i to svojih nedostataka.

Kako je biti mjesec dana u trenirci na poslu umjesto s kravatom oko vrata ili trčati za klincima između poziva i e-mailova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se ustanem i u pidžami se zavalim na kauč i primam laptop i imam prvi sastanak s kolegama", izjavila je Iva Babić, menadžer za razvoj digitalnih platformi A1.

I tako već dva tjedna ova 31-godišnja stručnjakinja za razvoj digitalnih platformi iz Zagreba radi od kuće kao i 80 posto njezinih kolega iz telekomunikacijske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za to vrijeme ima i pomoćnika. Šestogodišnji sin Grgur ulijeće i u konferencijske pozive.

"Da je izazovno raditi od doma, evo u ovom trenutku doživljavam, dok ja nešto završavam moje dijete trči okolo, zna biti jako bučno, vrijeme je za spremiti ručak, treba uskladiti posao i stvari koje trebaš napraviti po doma", rekla je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija koronavirusa natjerala je mnoge tvrtke na takav potez. U Hrvatskoj je sve počelo s prvim slučajem zaraze prije mjesec i jedan dan kada je prvi zaraženi bio zaposlenik Ericcsona Nikola Tesla.

Nakon toga iz sigurnosnih razloga s tom praksom je započeo IT sektor, među njima i tisuću zaposlenika u Infobipu u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu. Svakodnevno održavaju webinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da smo imali malo borbe s fokusom, a opet s druge strane mi smo svi dosta navikli na distribuirani rad, puno kolega su Rusi, pa sam cijeli dan na callu, pa je posao krenuo teći nekako normalno", objasnio je Petar Dučić, inženjer u Infobipu.

A na takav način rada prilagodio se i RTL, izuzev ekipa u dnevnoj produkciji za potrebe
informativne i magazinske redakcije te emitiranja programa na svim kanalima RTL Hrvatska.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Funkcioniramo kao da smo u firmi, obavljaju se naše PR aktivnosti, odgovaramo na upite novinara, radimo na promociji našeg TV sadržaja i svih ostalih djelatnosti", rekla je Jelena Šarić, voditeljica Odjela komunikacija RTL Hrvatska.

Rad od doma, slažu se, ima i svojih prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno više učim, prolazim te online tečajeve, puno više se družim sa suprugom i puno više toga radim po doma, evo na primjer police sam jučer montirao", rekao je Dučić.

A nedostatak je, dakako, nedostatak socijalizacije, ali neki je i doma uz svakodnevne zadatke imaju na pretek.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo