DONOSIMO PREGLED / Kako putovati Europom za blagdane? U BiH bez ograničenja, u neke susjedne države ne prolazi ni cijepljenje s dvije doze

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) sutra će objaviti novu koronakartu

22.12.2021.
21:38
VOYO logo

Strože mjere na granici uvele su ili uvode i neke od susjednih zemalja koje posjećuju brojni Hrvati, a ponegdje ni dvije doze cjepiva više nisu dovoljne.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) sutra će objaviti novu koronakartu pa ćemo doznati kako je omikron varijanta utjecala na ovu aktualnu epidemiološku sliku. Proteklih tjedan dana, baš kao i većina Europe, Hrvatska je u tamnocrvenom, što znači visoku incidenciju. Italija i Španjolska se crvene, dakle stoje nešto bolje, a jedino je Rumunjska žutozelena.

Planirate li putovati uoči blagdana, znajte da među zemljama koje su zbog omikrona pooštrile kriterije za ulazak prednjači Italija. Bez obzira jeste li cijepljeni, Talijani će vas uz COVID potvrdu na granici tražiti i negativan test i to PCR ne stariji od 48 sati, odnosno 24 sata za antigenski. Putnici iz trećih zemalja i necijepljeni, ako nisu u tranzitu, moraju u karantenu na pet dana. I tako će biti sve do kraja siječnja. Dodatno, talijanska vlada sutra će razmotriti i nove mjere, moguće je uvođenje i maski na otvorenom, i COVID testova za veća javna okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U VRIJEME OMIKRONA /

Kako Europa dočekuje blagdane? Švedska, Portugal, Island i Škotska pooštravaju mjere, Francuzi i Englezi imaju drugi pristup

Image
U VRIJEME OMIKRONA /

Kako Europa dočekuje blagdane? Švedska, Portugal, Island i Škotska pooštravaju mjere, Francuzi i Englezi imaju drugi pristup

Putujete li u Austriju, ondje za ulazak bez testa morate biti cijepljeni s tri doze. Ako imate dvije, morate učiniti i PCR test. Također, ni maske ne mogu biti bilo kakve nego FFP2. Kafići i restorani u Austriji rade do 23 sata, a noćni klubovi su zatvoreni.

Za Njemačku vam i dalje treba uobičajena COVID potvrda, dok svi ostali moraju na test. Novost je da Njemačka nakon Božića pooštrava mjere za okupljanja i ograničava ih na najviše 10 ljudi.

Što se tiče Slovenije, na granici se traži ili COVID potvrda ili negativan test. I slovenska Vlada sutra odlučuje o novim mjerama koje će vrijediti preko blagdana.

U BiH je situacija opuštenija, granice su otvorene za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Srbija, kao i Mađarska priznaje COVID potvrde, pa tako i one iz Hrvatske, a svi ostali moraju pokazati negativan test. To su aktualna pravila koja se kao i dosad lako mogu promijeniti ovisno o razvoju pandemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo