DOK KINA SLAVI / Kako se Europa bori protiv koronavirusa: Talijani pjevaju, Danci paničare, biskupi ne slušaju papu

Image
Foto: AP Images

U mnogim europskim državama vlada strah da ono najgore još uvijek nije došlo

13.3.2020.
20:07
AP Images
VOYO logo

Navijačkim pjesmama s balkona Talijani iz Napulja u karanteni hrabre jedni druge. Od koronavirusa oboljelo je više od 15.000 stanovnika, a broj umrlih prešao je 1000.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizori iz Danske nešto su drugačiji: redovi na blagajnama, a robe sve manje. Razlog za paniku i više nego jasan: u Danskoj je gotovo 800 oboljelih, a samo u jednom danu zabilježeno je 114 novih slučajeva.

Iz Njemačke javljaju o još od 372 zaraženih pa se sada uvodi zabrana okupljanja i manjih od 1000 ljudi, a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je: ''Broj zaraženih brzo raste i zato smo danas donijeli odluku koja je drastičnija od onih proteklih dana. Okupljanja i druženja moraju se izbjeći gdje god je to moguće''.

Francuska u kojoj je gotovo 3000 oboljelih i od ponedjeljka nema škole, uvjerava svoje građane da bez obzira na moguće karantene neće ostati bez plaća. Tamošnji ministar financija Bruno le Maire poručio je: ''Svi oni koji imaju posao neće izgubiti ni centa. Država će im kompenzirati gubitke oko plaće, neovisno o visini plaće. Danas smo još ograničeni na minimalne iznose plaća''.

Španjolci, koji imaju nešto manje od 200 novih zaraza, zatvaraju sve ugostiteljske objekte na otvorenom, a njihovi stanovnici ne vjeruju da će stvari krenuti na bolje pa tako vlasnik kafića u Madridu Oscar Garcia kaže: ''Mislim da ćemo se sjedećih tjedana naći u situacijama koje do sada nismo mogli ni zamisliti, koje su se mogle vidjeti samo u filmovima i serijama''.

Na istoku Europe, u Ukrajini već su tri slučaja zaraze bila dovoljna za proglašenje nacionalne karantene. Mikita Čaikov, student iz Kijeva, ocjenjuje: ''Generalno je dobro što vlada nastoji spriječiti širenje virusa, no hoće li to polučiti uspjehom, vidjet ćemo. Nije nas strah''.

No ima i onih koji ne slušaju upozorenja oko koronavirusa, makar ona dolazila i od samog pape. Naime poljski biskupi obilježili su sedmu godinu od pontifikacije papa Franje i vodili sve obrede koji se u ovo vrijeme smatraju nesanitarnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo