SLAVONAC U NJEMAČKOJ / Karantena službeno nije na snazi, ali kao da jest: Na otoku je bio prvi Hrvat, hoće li ostati i zadnji?

RTL donosi neobičnu priču Hrvata, rodom iz Čeminca u Baranji, koji je prije sedam godina otišao na Heligoland

2.4.2020.
15:40
VOYO logo

Iz svemira nevidljiv Heligoland je otočić u Sjevernom moru pod njemačkom jurisdikcijom.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zadnja točka Njemačke jer na sjever – nema dalje. To je zadnja točka Njemačke", kaže Mario Bilić iz Čeminca koji je diplomirao pravo u Osijeku, no život ga je odveo 1200 kilometara daleko kako bi radio kao recepcionar u hotelu na otoku od 1250 stanovnika. No sada hoteli ne rade. Niti restorani, kafići, pa tako ni on, a kaže: "Nekad stvarno ne znam niti koji je datum, niti koji je dan, niti me to pretjerano zanima jer je to postalo nebitno."

Iako koronavirus nije došao na otok, disciplinirani Njemci uveli su stroge zabrane i čvrsto ih se pridržavaju. Najrigoroznija je zabrana – nema dolaska na otok, pa je u gotovo postapokaliptičnoj atmosferi, Bilić u potrazi za ljudima: "Ovaj otok je već sam po sebi neka vrsta karantene. Svi mi radnici smo trenutno ovdje na takozvanom KUG, "Kurzarbeitergeld". Zapravo ne radimo jer se nema što za raditi. Primamo 60 posto plaće."

No do kada? To ovisi o poslodavcu, a cijeli otok pak – ovisi o turizmu. Dnevno je na otok dolazilo oko 2500 turista, duplo više nego stanovnika. Uglavnom radnici s morskih platformi turbina za vjetar te zaljubljenici u ribe, ptice, tuljane. Sezona je potonula pa je Bilić svjestan da će vjerojatno dobiti otkaz a nakon krize, sreće u Njemačkoj, neće biti.

"Kriza koja će se zapravo tek dogoditi, kako u svijetu tako i u Njemačkoj. Ona će doći i neće ostaviti puno prostora, ako ikakvoga, za zapošljavanje "auslandera". Kako ona narodna kaže "Bog je prvo sebi napravio bradu.", pa tako mislim da će i u tom slučaju prednost sami njemci a ne mi "auslanderi", smatra Bilić pa će put Čeminca. Brodom, taxijem, dva zrakoplova i dva autobusa u blizini tisuća ljudi na aerodromima i kolodvorima da bi došao u Baranju i to na na 14 dana samoizolacije.

"Bio sam prvi Hrvat, koliko bar ja imam spoznaje. Sada se zaista pitam da li ću biti i zadnji Hrvat na ovom otoku'', kaže Bilić. No, nakon krize, možda će biti i više onih koji će se na kraju vratiti u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo