u vrijeme Zimskih olimpijskih igara / Kina odobrila 'uvjetnu' upotrebu Pfizerova lijeka protiv covida-19

Image
Foto: AP

Paxlovid je odobren krajem prosinca u Sjedinjenim Državama i od tada u četrdesetak zemalja

12.2.2022.
8:21
AP
VOYO logo

Kina je u subotu dala zeleno svjetlo za "uvjetnu" upotrebu pilule protiv covida-19 američke kompanije Pfizer, lijeka koji se prodaje pod imenom Paxlovid, objavila je nacionalna medicinska agencija.

Odluka je donesena u vrijeme kada Peking organizira Zimske olimpijske igre i kada je zemlja suočena sa sporadičnim slučajevima zaraze. Kineske vlasti dosad nisu odobrile nijedno strano cjepivo protiv covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paxlovid je odobren krajem prosinca u Sjedinjenim Državama i od tada u četrdesetak zemalja. Čelnici Pfizera rekli su da je tvrtka u pregovorima s više od sto zemalja o Paxlovidu, te da ove godine može isporučiti 120 milijuna doza.

Kineska nacionalna uprava za medicinske proizvode odobrila je lijek "uvjetno" i, kao i druge zemlje, samo za pacijente s rizikom od razvoja teškog oblika covid-19, objavila je na svojoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina provodi nultu toleranciju prema covidu od početka epidemije i poduzima sve mjere kako bi ograničila pojavu novih slučajeva, kojih je službeno samo nekoliko desetaka dnevno.

Primjerice, u subotu su izvijestili o samo 40 novih slučajeva zaraze u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su ove brojke neusporedive s onima koje se svakodnevno bilježe u drugim dijelovima svijeta, one tjeraju kineske vlasti da udvostruče budnost u vrijeme kada Peking organizira Zimske olimpijske igre do 20. veljače.

Svi strani sudionici ograničeni su na prostor strogo odijeljen od ostatka kineske prijestolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo