Gubici se broje u milijardama / Korona nam je oduzela OI u Tokiju i druga natjecanja, ali ipak ćete moći uživati u nekim sportskim spektaklima, kao u rukometu na RTL-u

Image
Foto: Shutterstock, Pixsell

Tokio i Japan bi mogli postati najveći gubitnici ove pandemije, zato treba svim srcem navijati za znanstvenike i što brži pronalazak cjepiva

4.9.2020.
15:00
Shutterstock, Pixsell
VOYO logo

Pandemija koronavirusa nije nas samo zatvorila u domove, već je poremetila globalnu svakodnevicu. Otkazani su najveći događaji, koji su svih ovih desetljeća bili normalni, konstantni i neupitni.

Razni sajmovi na kojima se "vrte" stotine milijuna eura nestali su "preko noći", potom su stala sva sportska događanja i utišana je glazba jer koncerti i festivali u ovim okolnostima nisu se mogli održavati. Financijska strana priče bila je velik udarac po te industrije, otkazivanje ili odgode dovele su do milijardi i milijardi gubitaka, kao i gubitaka radnih mjesta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, sajmovi se mogu održavati uz manji broj fizički prisutnih i uz online prijenos događanja, a sportska natjecanja, u teoriji, mogu se odvijati i bez prisustva gledatelja. Na takav način završila su i natjecanja u raznim sportovima, pa tako i nacionalna nogometna prvenstva, Europska liga i Liga prvaka. Dapače, sad svjedočimo i neometanom održavanju nogometne Lige nacija.

Dakle, glazba je najviše pogođena jer bez publike ništa nema smisla, ali glazbenici se trude na sve načine ostati u kontaktu s obožavateljima. Sigurno će pronaći alternativu, ako već ne stigne toliko očekivano cjepivo. Ako pak ne dođe oko glazbenih događaja ne znamo što će biti, ali za RTL.hr su najveće hrvatske sportske organizacije otkrile što će biti s najvećim sportskim svjetskim natjecanjima u 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u lovu na svjetsku medalju

Kako RTL ima ekskluzivna prava na prijenos europskih i svjetskih rukometnih prvenstava, a i ona se održavaju kroz siječanj i veljaču svake godine, odmah treba naglasiti da straha po tom pitanju nema. Čak i ako koronavirus nastavi "divljati", Svjetsko rukometno prvenstvo u Egiptu će održati. Kao što ćete u subotu 5. rujna od 19 sati uživo na RTL.hr moći pratiti ždrijeb skupina, nakon kojeg ćemo doznati s kim će europski doprvak Hrvatska igrati u novom pohodu na medalju.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

"Hrvatski rukometni savez (HRS) praktički je u stalnom kontaktu s Međunarodnim rukometnim savezom (IHF). Svjetsko prenstvo u Egiptu prema svim najavama sigurno ide. Plan je za sada da se igra s gledateljima. Pri tome će biti otprilike 25 do 30 posto kapaciteta dvorana popunjeno. Jasno da će se sve odvijati uz najstrože epidemiološke mjere", naglasili su nam u HRS-u pa dodali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi igrači i čanovi stručnog stožera, prema najavama iz IHF-a, bit će testirani uoči svake utakmice. Ždrijeb SP-a je u subotu 5. rujna u 20.00 sati i vjerujem da ćemo tada biti još malo pametniji kada vidimo s kim i gdje igra Hrvatska."

Ali, čak i ako se koronakriza nastavi, nikakve odgode ili otkazivanja neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnja opcija, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, jest igranje bez gledatelja", navode u HRS-u.

Euro je u planu!

Slično je i s nogometom, koji je ove godine ostao bez Europskog prvenstva, na kojem nastupa i svjetski doprvak Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

"Načelno se svakako planira igrati Euro, zna se i raspored i sve. S planom da se igra s gledateljima. Ali, dakako da je situacija nepredvidiva i da će se pratiti situacija", navode u Hrvatskom nogometnom savezu te naglašavaju:

"Što se Uefe tiče, njima će prvi test s publikom biti utakmica Superkupa u Budimpešti (24. rujna, nap.a) pa će nakon toga dalje vidjeti za klupske i reprezentativne utakmice. Jer, zasad se igra bez publike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s Olimpijskim igrama?

Nažalost, natjecanje bez publike ne dolazi u obzir kad se radi o najvećem sportskom događaju na svijetu, onom koji se ove godine nije održao. Riječ je o Olimpijskim igrama u Tokiju. Kao što olimpijski duh, između ostalog, propagira, natjecanja bez gledatelja nemaju smisla. I takav se stav neće promijeniti bez obzira što bi moglo doći do gubitaka od više milijardi eura.

"U pogledu (ne)održavanja Olimpijskih igara u Tokiju, prevladavajuće stajalište u svijetu olimpizma, pa tako i u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), odnosi se na možebitni pronalazak pouzdanog cjepiva koje bi zaustavilo širenje pandemije Covid-19. Ukoliko se pronalazak cjepiva ne dogodi do kraja ove kalendarske godine, OI u Tokiju i u novom terminu, u ljeto 2021. godine, postaju vrlo upitne, s velikom vjerojatnošću da će biti potpuno otkazane", prenijeli su nam lošu vijest iz HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanci su uistinu na mukama zbog cijele situacije, no to neće promijeniti tijek događaja ukoliko do idućeg ljeta pandemija ne bude pobijeđena.

"Međunarodni olimpijski odbor (MOO), kao i organizatori Igara, plus Gradsko poglavarstvo Tokija i japanska vlada, izrazili su nesklonost prema novom prolongiranju, odnosno, odgodi. Naime, Japanci su sve precizno isplanirali kako da se pokriju i zarade, tako da im nije bila problematična cijena Igara od oko 11 milijardi eura. Međutim, s jednogodišnjom odgodom Igara sve se poremetilo, trebat će im još koja milijarda eura da pokriju nastale štete. Primjerice, cijelo Olimpijsko selo za više od 10.000 sportašica i sportaša tijekom OI sagrađeno je kao moderni stambeni kompleks - i unaprijed rasprodano. Riječ je o stanovima. Kupci su imali ugovore s terminom useljavanja ove jeseni. A sad su na čekanju godinu dana i sigurno su od investitora zatražili odštetu za kašnjenje uručenja ključeva... Da ne govorimo o mogućem otkazivanju sponzora Igara, a čak dvije trećine ih je prilično uznemireno zbog odgode. I tu su u "igri" milijarde eura", ističu u HOO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Ukratko, Tokio bi u konačnici mogao ostati bez Igara, kao što bi bez njih do 2024. mogao ostati i cijeli (sportski) svijet. Tako nešto se kroz povijest događalo samo u trenucima svjetskih ratova.

"Također, MOO je potpuno nesklon održavanju OI bez gledatelja, tako da je i ta mogućnost već u ovom trenutku gotovo isključena. Na pitanje - što će biti dalje, vrlo je jednostavan odgovor - ne riješi li se problem pandemije, nitko nije decidirano izrekao termin do kada, ali s cjepivom bi to optimalno bilo da kraja godine, OI Tokio 2020. se otkazuju i kreće se u novi olimpijski ciklus, istina trogodišnji, prema OI u Parizu 2024. U međuvremenu su na programu i Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022., koje zasad nisu upitne..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, treba naglasiti, OI Tokio službeno i dalje ima odrednicu "2020.", iako se Igre trebaju održati 2021. Tako je odlučio MOO zbog višegodišnjeg reklamiranja Tokio 2020., a i da se ne "kvari" uhodani četverogodišnji olimpijski ciklus.

Image
IZOSTANAK SOLIDARNOSTI /

EU kani ugroziti plan Svjetske zdravstvene organizacije: U prvom valu planira cijepiti 40 posto stanovnika

U konačnici, sportski zaljubljenici doći će na svoje, ako već ne s lica mjesta, svakako uživo putem prijenosa događaja. Jer, nogomet, rukomet, košarka, vaterpolo... i sva natjecanja na klupskoj ili reprezentativnoj razini, održat će se! To se odnosi i na individualne sportove, ne samo momčadske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, natjecanje svih natjecanja, "sveti gral" svakog sportaša, mogao bi ipak postati najvećom žrtvom pandemije koronavirusa. Zato svi sportski zaljubljenici trebali bi navijati svim srcem za znanstvenike da pronađu cjepivo!

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo