omikron naš spasitelj / Korona nevažna kao gripa? Beroš, Ivić i Lučin: 'Omikron će sigurno procijepiti stanovništvo'

Najpoznatiji splitski infektolog kaže, spasitelj čovječanstva je cjepivo, a ne omikron

13.1.2022.
23:10
VOYO logo

Trebamo li koronu početi tretirati kao gripu? Predložio je to nekidan španjolski premijer Pedro Sanchez. Misli da treba prestati svakodnevno brojati svakog novog zaraženog, ni testirati svakog tko ima simptome.

Makar Svjetska zdravstvena organizacija kaže da će se u idućih par tjedana omikronom zaraziti polovica Europe. Sve se više može čuti ono što u Direktu govorimo od početka. Omikron bi mogao biti naš spasitelj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj smanjuju rok izolacije, više neće biti masovnog testiranja, praćenja kontakata i karantene za cijele razrede u školama.

Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA /

Omikron neke škole prisilio na online nastavu, upozorava i premijer, ali i sindikat učitelja: 'Imamo i drugi dio odmora'

Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA /

Omikron neke škole prisilio na online nastavu, upozorava i premijer, ali i sindikat učitelja: 'Imamo i drugi dio odmora'

"Vjerujem da imamo uvjete da se, uz veliki oprez, malo po malo ipak otvorimo. Naravno, uz pomoć domaćih i europskih stručnjaka, treba uzeti u obzir sve okolnosti ove bolesti i to napraviti na drukčiji način od onoga do sada", poručio je svojim građanima Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije Sancheza o omikronu kao spasitelju govorio je Vili Beroš.

Novinari su ga podsjetili da je postavio tezu da je omikron spas, odnosno da je zarazan, ali manje opasan. Jeste li još uvijek takvog mišljenja? "Ja sam još uvijek takvog mišljenja.Tako da sam mišljenja da je on uzrokovao težu kliničku sliku to bi vidjeli, ali tome ne svjedočimo povećanom broju hospitaliziranih", odgovorio je Beroš.

Neki znanstvenici kažu, da je četiri puta manje opasan od delte. Dok su vas drugi omikronom strašili, u Direktu još davno govorili da bi nas mogao spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarazniji je, ali malo milostiviji, pogotovo za mlade.

"Ono što sigurno jest da za mlađu populaciju, za one koji su zdravi taj je virus očito uzročnik puno blaže bolesti", kazao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pa je u svijetu postalo popularno namjerno se zaraziti omikronom. Svjetski mediji poput CNN-a pišu da to baš i nije dobra ideja i da s tim treba prestati. To ne podržava ni imunolog Pero Lučin, ali i on kaže da omikron ima svojih dobrih strana.

"Ovo što do sada čujemo djeluje ohrabrujuće. Kada govorimo o virusu koji bi mogao zaustaviti ovu pandemiju onda je to virus koji se jako brzo širi, akoji ne izaziva teške oblike bolesti i izaziva dobu imunost i omikron tako zasad izgleda. Ali treba pozvati na oprez da ne znamo ništa o težim oblicima bolesti", objašnjava imunolog Lučin.

Od omikrona svijet puno očekuje. Brojni vjeruju u njegovu super moć, da će nas sve zaraziti čime ćemo stvoriti kolektivni imunitet i pandemiji će doći kraj. No, najpoznatiji splitski infektolog kaže, spasitelj čovječanstva je cjepivo, a ne omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omirkon najvjerojatnije neće biti naš spasitelj, jer mi smo propustili našeg spasitelja u dobrom broju, a to je cijepljenje. U državi u kojoj je tek nešto više od polovice odraslih, a to znači rizičnih cijepljeno omikron vjerojatno neće biti značaja doprinos olakšanja ove epidemiološke situacije", tvrdi Ivić.

Međutim, riječki imunog vjeruje da će omikron procijepiti ljude, kada se već nisu sami.

"Omikron će sigurno procijepiti stanovništvo jer se užasno brzo širi i jako je zarazan, ono što znamo virusi ne ostavljaju dugotrajan imunitet i tu moramo uzeti malo rezerve kad govorimo o omikronu kao spasitelju", rekao je Lučin.

Hoće li uskoro u Hrvatsku kao i u Španjolsku doći dan kada ćemo prestati brojati novozaražene pitali smo ministra. "Upravo sam vam sada sam rekao ne znajući vaše sljedeće pitanje da je to jedna mogućnost. Međutim, samo ako nemamo ozbiljnih posljedica ovoga virusa", odgovorio je Beroš.

Koronu živimo već dvije godine. Nema tko ne bi htio da je Pedro Sanchez u pravu i da uskoro COVID postane gripa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo