Nema ljudi, a zaraza se širi / Koronapozitivnih u RH 9424 učenika, još 7300 u samoizolaciji, ministarstvo ne zatvara škole, ali lokalne vlasti moraju

Image
Foto: RTL

'Dugo se čekaju rezultati kontakata, pa se zaraza i dalje širi. Jednostavno, sve više se događa to da nema dovoljno zamjena'

19.1.2022.
18:35
RTL
VOYO logo

Među novozaraženima posebno se vodi statistika djece u školama, a njih je gotovo devet i pol tisuća. Ministar Radovan Fuchs ne želi se kockati obrazovanjem djece, pa škole neće zatvarati.

Kad neće on, hoće lokalna zajednica i ravnatelji, pa je tako već više od 120 škola online. Na online nastavi većina je učenika osječko baranjke županije, a kako se snalaze, u priči Zorane Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Dorić je 4. razred, a njegova sestra Mia 7., oboje nastavu prate od kuće, jedno u sobi drugo u dnevnom boravku. Na online nastavu su, kažu, navikli. Ali, najviše im nedostaju prijatelji.

S tjelesnim i svim ostalim gradivom pomaže mama Marijeta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim trenucima nam bude teško jer su oni različitog uzrasta, razredna nastava i 7. razred. Kad im treba pomoći radimo to na sve načine i preko videopoziva i preko mobitela jer imaju zadani rok kad nešto moraju predati."

U većini škola Osječko-baranjske županije nastavu kod kuće imaju srednjoškolci i učenici viših razreda osnovne škole, a negdje i oni najmlađi. U ovoj školi trenutačno je 60 covid pozitivnih učenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Jurić, ravnateljica OŠ Franje Krežme u Osijeku: "Imamo djecu koji su kontakti i čiju su roditelji zaraženi pa moraju u samoizolaciju, u zadnje vrijeme raste broj djece koji su zaraženi korona virusom. Ja se nadam da je ovo zadnja online nastava."

Iznimka su one škole koje nemaju velik broj zaraženih učenika pa nastavu održavaju u učionicama.  Trenutačno je u Hrvatskoj COVID pozitivno 9424 učenika, a u samoizolaciji je 7372, a taj broj može biti i veći jer se sve ne stiže unijeti na vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima ministarstva oko 120 škola prelazi na online nastavu, a u 75% razrednih odjela u Hrvatskoj nema niti jednog pozitivnog učenika. Ministar poručuje opći prelazak na C model nije opcija.

Ministar Radovan Fuchs: "Svi ostali neka se paze, a mi se ne možemo kockati s edukacijom djece i mladih. Na putu smo da dogovorimo sa Stožerom i HZJZ-om da se revidiraju uvjeti odlaska učenika u samoizolaciju jer nam zbog jednog pozitivnog odlaze čitavi razredi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sindikata učitelja upozoravaju od škole do škole vrijede različita pravila. Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja>:

"Dugo se čekaju rezultati kontakata, pa se zaraza i dalje širi. Jednostavno, sve više se događa to da nema dovoljno zamjena. Imamo probleme s paralelnom online nastavom i nastavom uživo ali takav rad je više od dozvoljenog tjednog prekovremenog rada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju da im uz to nedostaje i spremačica te drugog tehničkog osoblja za održavanje nastave u ovakvim uvjetima. 

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo