veliki problemi / Koronavirus izazvao ekonomsku krizu bez presedana: Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a

Image
Foto: AP Images

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara

3.4.2020.
22:01
AP Images
VOYO logo

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

"Nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije", rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza" prije desetak godina, dodala je.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgieva je najavila da će MMF iskoristiti svoju pričuvu za izvanredna stanja od bilijun dolara kako bi pomogao pogođenim gospodarstvima, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale birati između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje da suspendiraju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu skrb za slučajeve Covida-19.

"Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer si to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju nadzor nad pandemijom i dovode društvo u opasnost", rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik WHO-a izvijestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 milijuna dolara za WHO-ov plan odgovora na Covid-19, što je više od zatraženih 675 milijuna dolara. 

Broj slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu ovoga je tjedna prešao je milijun, a umrlo je više od 50.000 oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo