GDJE JE HRVATSKA? / Koronavirus je potpuno promijenio svijet! Kakve mjere su uvele druge države i tko je najrigorozniji?

O smanjenju rigoroznih mjera u borbi protiv koronavirusa razmišljaju i Austrija, Danska i Norveška

8.4.2020.
7:58
VOYO logo

O smanjenju rigoroznih mjera u borbi protiv koronavirusa razmišljaju i Austrija, Danska i Norveška. Kina, gdje se virus i pojavio, izvijestila je da prvi put od 19. siječnja nema novih smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 pa se Wuhan, izvorište virusa, sprema na ukidanje zadnjih mjera karantene.

I dok se u Hrvatskoj razmišlja o postupnom smanjenju mjera, premijer Plenković građane poziva da se ne opuste jer borba s koronavirusom još nije gotova. A nisu gotove ni izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima bi se omogućilo praćenje lokacije mobitela radi provjere kršenja mjera samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo realni, koga je u vlasti briga tko s kim govori na telefon i gdje je bio? To je jedna teza koja je toliko banalna i pogrešna, da ne mogu vjerovati da je uopće toliko privlačna u ovo vrijeme da bude predmet rasprave. Svi vi koji imate pametne telefone: sve ste dali Googleu i Facebooku, sve imaju, znaju sve o vama u svakom trenutku", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Njemačkoj preporuke građanima da instaliraju aplikaciju za praćenje širenja zaraze. Blaže mjere najavljuje Danska, od sredine mjeseca planiraju otvoriti vrtiće i škole za djecu do petog razreda. Austrija nakon Uskrsa planira otvoriti manje prodavaonice hrane, od 1. svibnja sve trgovine i frizerske salone, a potom i škole. U Španjolskoj ponovno rast smrtnosti, ali je u dijelovima države ukinuta totalna blokada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam otišao po svog sina koji je bio u gradu. Živi s majkom i danas sam ga uspio pokupiti kako bih bio s njim ostatak vremena u karanteni. Nisam ga vidio mjesec dana", rekao je Angel Richard iz Španjolske.

Francuska uz Veliku Britaniju postaje novo europsko žarište, a dodatna restrikcija za stanovnike Pariza je zabrana vježbanja na otvorenom. Italija koja je najviše pogođena pokušava osmisliti mjere za spas gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajemo tvrtkama likvidnost od 400 milijardi eura, malim, srednjim i velikim, 200 milijardi za financiranje unutarnjeg tržišta i još 200 za jačanje izvoznog tržišta", poručio je Giuseppe Conte, premijer Italije.

U Srbiji će svi oboljeli morati liječiti u bolnicama, liječenje kod kuće neće biti moguće. Izvanredno stanje im je proglašeno 15. ožujka, stariji od 65 godina ne smiju izlaziti, a za sve ostale na snazi je i policijski sat, dodatno proširen i na cijeli vikend.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"0,48 dakle boli nas već sad, neki ljudi su umrli, neki su na respiratorima, ali to ne znači da treba prosto da posustanemo, hajde da budemo solidarni, država radi svoj posao, hajde da slušamo preporuke i budemo u kućama kako bi se ovo sve završilo", poručila je Zorana Mihajlović, potpredsjednica vlade Srbije.

U Bosni i Hercegovini Zastupnički dom parlamenta Federacije donio je odluku da se sjednice mogu održavati online. Umirovljenici su jučer prvi put nakon 3 tjedna izišli po mirovine, a tržnice rade pod posebnim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo od sedam do pet pridržavamo se uputa rukavice maske, sve izjutra dezinficiramo", rekla je Safija Afdukić iz Bosne i Hercegovine.

A ondje odakle je sve krenulo, u kineskom Wuhanu, nakon dva i pol mjeseca mjere popuštaju pa se ponovo uspostavio promet, a putovati će moći oni koji su zdravi i nisu u posljednje vrijeme imali kontakt sa zaraženima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo