DOBRE STRANE PANDEMIJE / Koronavirus natjerao Veneciju na preispitivanje modela masovnog turizma

Image
Foto: Anteo Marinoni/LaPresse via AP

Još prije nekoliko mjeseci grad je bio pun turista, a sada su ulice i kanali potpuno prazni

20.4.2020.
16:37
Anteo Marinoni/LaPresse via AP
VOYO logo

Veneciju inače posjećuju deseci milijuna turista na godinu, a sada je pusta kao i drugi gradovi i turistička središta.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prešli smo iz jedne krajnosti u drugu. Još prije nekoliko mjeseci grad je bio pun turista, a sada su ulice i kanali potpuno prazni'', kazao je Matteo Secchi iz Udruženja Venessia za Euronews.

Venecija nije izgubila svoj šarm, ali hoteli su zatvoreni i još se ne zna kada će biti ukinute restrikcije za putovanja i kada će ju turisti iz drugih zemalja ponovno moći posjetiti.

''Na početku smo govorili o mjesec ili dva, zatim o tri do četiri mjeseca. Mnogi govore o ponovnom oživljavanju turizma tek početkom sljedeće godine, a imamo određene najave za veljaču i ožujak 2021'', rekla je Marianna Serandrei, vlasnica jednoga od hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Venecija se dugo oslanjala na masovni turizam, što je zbog nepodnošljivih gužvi i velikog pritiska turista na grad utjecalo na to da dio stanovništva napusti grad, a prošlog ljeta je došlo i do zabrane uplovljavanja velikih kruzera u povijesno središte Venecije.

Grad zato sada mora razmišljati o drukčijem turizmu. ''Ovo je prilika da pametnije krenemo u razvoj održivog turizma i to s turistima koji imaju vremena posvetiti se obilasku našeg grada, umjesto frenetičnih turističkih tura u ne tako davnoj prošlosti“, rekao je Simone Venturini, član Gradskog vijeća Venecije zadužen za socijalnu koheziju i gospodarski razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na veliku ovisnost Venecije o turizmu, to neće biti jednostavno, a u međuvremenu, ulice i kanali do daljnjega pripadaju isključivo Venecijancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo