'PROVJERENO, PRAVODOBNO, TOČNO' / Koronavirus.hr: Napokon sve službene informacije na jednom mjestu - savjeti, mjere, brojevi telefona

Image
Foto: RTL / Screenshot

Vlada je napokon otvorila posebnu internetsku stranicu na kojoj će objavljivati sve bitne informacije u vezi koronavirusa

17.3.2020.
17:00
RTL / Screenshot
VOYO logo

Na internetskoj stranici koronavirus.hr i pratećim kanalima društvenih mreža građani i građanke od sada napokon mogu na jednom mjestu pronaći informacije o broju oboljelih, izliječenih i preminulih osoba u Hrvatskoj, koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


VEZANE VIJESTI

Na stranici se također mogu pronaći i informacije što učiniti ako se sumnja na koronavirus, o samoizolaciji, ali i općenite informacije poput zasad poznatih činjenica o virusu SARS-CoV–2, važni telefonski brojevi, informacije u slučaju putovanja, o prevenciji, kako se održava nastava, što je s odlaskom na posao ili ostankom kod kuće te Vladine mjere i medijske objave Nacionalnog stožera civilne zaštite. Građani i građanke mogu i provjeriti mitove i istine o koronavirusu te kronologiju razvoja epidemije te pronaći najčešća pitanja i odgovore vezane za koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlada je poslušala savjet i konačno pokrenula centralnu web stranicu za epidemiju koronavirusa. Za svaku pohvalu. Vrlo jednostavno napravljeno i pregledno. Ono što je još potrebno je da podaci budu u stvarnom vremenu, a ne sa sedam ili više sati kašnjenja. Situacija će se sve brže mijenjati i podaci moraju biti automatizirani u stvarnom vremenu, a ne unašani dva put ili jednom dnevno'', komentirala je odmah na Facebooku Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja i glasnogovornica Vlade Ivice Račana.

Iako komunikaciji ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemke Markotić široka javnostod početka reda pohvale, a s time se slažu i komunikacijski stručnjaci ipak su upozoravali da nedostaje jedno centralno mjesto na kojem se može nedvosmisleno i pregledno pronaći sve potrebne informacije. 

Digitalni kanali nadležnih službi raštrkani su, mnogobrojni, neusklađeni, a mnogi nemaju ni velik doseg i ne reagiraju na dezinformacije kojih je prepun internet, a zbog čega je i Svjetska zdravstvena organizacija i prije pandemije koronavirusa proglasila infodemiju. 

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Aleksandra Kolarić (Petar Glebov/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo na tom tragu, Kolarić, koja već danima na društvenim mrežama savjetuje što bi Vlada trebala učiniti, za Netokraciju je, između ostalog, dan ranije posebno naznačila: ''Treba istodobno davati informacije i odbijati “fake news”, a građani trebaju imati relevantno mjesto gdje mogu provjeriti sve informacije koje kruže''.

Do kraja tjedna bit će dostupna i verzija na engleskom jeziku s najvažnijim informacijama, a koronavirus.hr prate i kanali društvenih mreža gdje se građani i građanke mogu informirati i postavljati pitanja: FacebookTwitterInstagram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pretpostavljam (nije dostupna javna informacija o angažmanu) da su angažirali jednu PR agenciju za ovo jer je vlasnik domene koronavirus.hr privatna tvrtka tj. PR agencija, a ne Vlada, što je pomalo neobično'', također je komentirala Kolarić. No Poslovni dnevnik je još prije nekoliko dana objavio da je domenu Koronavirus.hr registrirala privatna tvrtka, i to marketinška agencija za odnose s javnošću Media val.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Mario Aunedi Medek (Jurica Galoic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U situaciji pandemije virusa, pravodobno pružanje informacija i edukacija građana ključni su za sprečavanje širenja straha, lažnih vijesti i panike. Namjera nam je bila pokrenuti mrežnu stranicu koronavirus.hr kako bi se sve relevantne informacije za građane i gospodarstvo mogle pronaći na jednom mjestu. No, zbog ozbiljnosti situacije, potrebe za izravnom komunikacijom s Nacionalnim stožerom i ostalim državnim institucijama te brojnih upita zabrinutih građana na telefone i društvene mreže nacionalnih tijela, Vlada RH odlučila je preuzeti i pokrenuti stranicu te angažirati Media Val za punu komunikacijsku podršku. To uključuje izradu i ažuriranje stranice koronavirus.hr te svih platformi društvenih medija. Na raspolaganju je tim od desetak ljudi s dugogodišnjom ekspertizom u području upravljanja komunikacijama koji će svaki dan od 7 do 22 raditi na informiranju građana o koronavirusu'', kazao je Mario Aunedi Medek, direktor i partner u Media Valu, za Netokraciju.

Sva se komunikacija koordinira s nadležnim službama, odnosno Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstvom zdravstva, a uskoro će na webu biti dostupne i vijesti te obavijesti po županijama i gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo