rijedak slučaj / Liječnik u proljeće imao asimptomatski Covid, a sad je opet pozitivan! 'U poricanju sam ponovio test...'

Image
Foto: Shutterstock

Slučajevi u kojima se Covid pojavljuje dva puta razmjerno su rijetki

18.12.2020.
15:00
Shutterstock
VOYO logo

Britanski liječnik dva puta je ispao pozitivan na testu za koronu u razmaku od samo devet mjeseci, a svoje iskustvo podijelio je za BBC

Prvi puta bez simptoma

Dr. John Wright intenzivno je radio u bolnici tijekom prvog vala epidemije u Velikoj Britaniji. S obzirom na to da se velik broj njegovih kolega razbolio od Covida-19, neki i ozbiljnije, tada je pretpostavio da mu se posrećilo jer je njegov prvi pozitivan test bio popraćen asimptomatskim Covidom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jesen 2022?! /

Pandemija korone: RTL Direkt se kod brojnih uglednih imena raspitao do kada će sve ovo trajati

Image
Jesen 2022?! /

Pandemija korone: RTL Direkt se kod brojnih uglednih imena raspitao do kada će sve ovo trajati

"U tom trenutku nije bilo načina da se testiramo na infekciju. Kasnije, kada su uvedeni testovi na antitijela koji mogu detektirati povijest infekcije, moj je test bio pozitivan. Iduća dva testa bila su negativna, ali jedan od razloga za to može biti i činjenica da antitijela za koronu brzo blijede", ispričao je Wright. 

Potvrdu da je zaista imao koronu dobio je i nakon pozitivnog testa na T-stanice. Sve to odvilo se prije svega devet mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena se cijepila protiv Covida

Wright je nedavno planirao posjet svom 89-godišnjem ocu, koji je imao srčani udar i karcinom, a kojeg je zbog pandemije koronavirusa uspio vidjeti samo jednom tijekom cijele godine. Prije posjeta odlučio samostalno napraviti test na Covid koji ga je šokirao jer je ispalo da je pozitivan. 

"Nisam mogao vjerovati. U poricanju sam ponovio test, ali rezultat je bio isti. Idućeg jutra došao sam na PCR test koji je također bio pozitivan", prisjetio se Wright. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na rezultat, otpočeo je 10-dnevnu samoizolaciju sa svojom ženom Helen koja se neposredno prije toga cijepila Pfizerovim cjepivom. Iako je prvi puta izbjegao simptome zaraze, Wright ih sada itekako osjeća budući da je izgubio osjet njuha.

Zarazo se mutacijom?

Slučajevi u kojima se Covid pojavljuje dva puta razmjerno su rijetki. Prvi potvrđeni pacijent koji je Covid imao dvaput zabilježen je u kolovozu u Hong Kongu. Od tada je zabilježeno još oko 30-ak sličnih slučajeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj prvotni instinkt bio je da zapravo nisam imao Covid na proljeće te da je test ispao lažno pozitivan. Ipak moj kolega Paul Klenerman, koji upravlja jednom od vodećih studija o imunosti na Covid, odlučio je istražiti činjenicu da je nakon moja dva negativna testa na antitijela, uslijedio jedan pozitivan na T-stanice u lipnju", kazao je Wright i dodao da je Klenerman ustvrdio kako prisutnost T-stanica ukazuje na zarazu koronavirusom. 

U tijeku su daljnja istraživanja, a ako je u Wrightovom slučaju zaista riječ o ponovnoj zarazi, jedna od mogućnosti je i da se zarazio novom mutacijom virusa o kojoj se priča posljednjih nekoliko dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo