RAZGOVARALI SMO I S BRITANCEM U KARANTENI / Baka prvog pacijenta koji je ozdravio od koronavirusa u Hrvatskoj kroz suze: 'Presretna sam...'

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj s današnjih petero novozaraženih povećao se na 24

12.3.2020.
18:32
VOYO logo

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj s petero novozaraženih narastao je na 24. Novozaraženi su bliski kontakti već oboljelih, ali ima i dvoje novih iz Austrije i Njemačke. Pod nadzorom je gotovo 6000 osoba. Istodobno, stižu i dobre vijesti. Neki su i ozdravili i pušteni su kući.

Pula i Zagreb su gradovi u kojima se danas pojavio koronavirus. U 24 sata brojka je narasla na 24. "U odnosu na jutrošnjih 19 imamo petero novih pozitivnih bolesnika, troje su bliski kontakti oboljelih iz Rijeke, a dvoje su novi slučajevi importirani iz inozemstva, jedan iz Njemačke i drugi iz Austrije", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li premalo testiranih?

Nema lokalnog prijenosa među stanovništvom pa iz Stožera kažu da je situacija  povoljna, a uvode se dodatna testiranja za sve koji su bili u inozemstvu i imaju simptome.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovaraju na kritike da ima premalo testiranih. "Trebali bismo onda svaki sat sve testirati. To je potpuno iracionalno, nemoguće i nepotrebno. Testovi se trebaju čuvati za one koji su bolesni, da se mogu testirati i da ih se može staviti u bolnicu", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić

Preporuka je da se odgode svi skupovi s više od 100 ljudi, a da se sportska natjecanja održavaju bez publike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo i suza radosnica..."

Malo i dobrih vijesti. Brat prvozaraženog pacijenta ozdravio je. Dva nalaza su mu negativna i pušten je iz bolnice.

"Radosna sam i presretna, evo i suza radosnica", kazala je RTL-u njihova baka, a na pitanje jesu li smršavjeli u izolaciji, odgovara: "Jasno da jesu, samo ne znam koliko. Sad ću ja njih oporaviti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispražnjena je zgrada Siemensa u Zagrebu jer je jučer iz Austrije stigao zaraženi zaposlenik sa službenog sastanka. I jedna djelatnica Fonda za zaštitu okoliša poslana je kući, a s njom i 50 kolega jer je bila u kontaktu sa zaraženim frizerom koji se prije dva dana vratio sa sajma iz Münchena. 

"Uvjeti u hrvatskoj karanteni su dobri"

A trajekt koji je jučer stigao iz Ancone ne može se vratiti u Italiju. Sinoć su s njega izišli posljednji putnici koji se nalaze u hotelu u karanteni. "U našoj karanteni u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo 28 ljudi, od kojih je devet građana Republike Hrvatske. Svi ostali putnici s 'Marka Pola' su u samoizolaciji", kazao je Luka Brčić iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karanteni su i David i Rebecca iz Velike Britanije. Svijetom putuju već dva mjeseca, a sada su zapeli u karanteni u Hrvatskoj. Nisu znali da će morati biti u izolaciji. "Uvjeti su dobri, nadamo se da će se poboljšati. Htjeli bismo izaći van na sunce. Imamo televiziju, internet i hranu, ali htjeli bismo kavu. Osim toga smo dobro, razumijemo zašto hrvatske vlasti rade ovo što rade", kazao je David za RTL. 

U bolnici u Čakovcu nabavili su šest novih respiratora, a i u Samoboru poduzimaju konkretne mjere. "Zatvorili smo sajmište, tržnicu, u ovom trenutku razmišljamo o tome da se pripremimo za zatvaranje škola i za online nastavu", rekao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus mijenja i običaje na grobljima

Neki autobusni prijevoznici koji se bave međunarodnim prometom kažu da im je otkazano 70 posto linija. Takav slučaj nije sa željeznicom jer većina vlakova vozi Hrvatskom. Stoga svakoga dana čim se neki vagon oslobodi, provodi se dezinfekcija svih dodirnih površina. Naputak su dobili i kondukteri. Kada pregledavaju karte, više ih ne moraju uzimati u ruku, već na njih samo prislone aparat za skeniranje.

A koronavirus mijenja i običaje na grobljima. "Pretpostavljam da će, kao i kolege u Europi, Nacionalni stožer donijeti odluku da se svi pokojnici kojima je uzrok smrti koronavirus moraju kremirati. Jer je to nešto najsigurnije i za ljude koji rade na grobljima, da ne bi došlo do zaraze", kazao je voditelj podružnice Gradska groblja Patrik Segota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kod bilo kojeg drugog sprovoda umjesto rukovanja ili ljubljena preporučuje se naklon kao izraz sućuti. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo