Borba s virusom / Markotić o rastu broja zaraženih: 'Važno je da stvorimo zajedništvo koje smo imali u prvoj fazi'

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević komentirala je i nove mjere, posebno nošenje maski an otvorenom

12.10.2020.
19:28
VOYO logo

S obzirom na značajan porast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj proteklog tjedna, Vlada je uz epidemiologe odlučila uvesti nove mjere.

Ograničavaju se okupljanja, a uvodi se nošenje maski u ugostiteljskim objektima, osim kada se jede ili pije. Maske su od danas preporuka i na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić je za RTL komentirala mjere i veći broj zaraženih te odgovorila na pitanje je li se to negativno odrazilo na zdravstveni sustav u vidu punjenja bolnica.

Image
širenje epidemije /

Stožer uvodi rigorozne mjere protiv koronavirusa i to od danas! Evo što se sve mijenja

Image
širenje epidemije /

Stožer uvodi rigorozne mjere protiv koronavirusa i to od danas! Evo što se sve mijenja

"Što bude veći broj inficiranih, to će biti veći postotak onih koji su u bolnicama. Klinika za infektivne je većim dijelom popunjena, bolnica Dubrava u Zagrebu se polako puni, ostali kapaciteti isto, ali to je danas 404 bolesnika. To je još uvijek zadovoljavajuće stanje i kapaciteti su zasad dovoljni. Nadamo se da ćemo uspjet izdržat", izjavila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na usporedbu Hrvatske s drugim zemljama Europe.

"Teško je bilo što reći u trenutku kada cijela Europa bilježi visoke brojke. Ono što je važno je da stvorimo isto zajedništvo koje smo imali u prvoj fazi, da se odgovornost povisi i da štitimo jedni druge. U tom kontekstu možemo stvari držati pod kontrolom. Sigurno ne bi bilo dobro da krenemo stopama koje imaju primjerice Češka, Belgija i Nizozemska", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče novih mjera, maske na otvorenom u ovom su trenutku samo preporuka. 

"Ne možete ljude natjerati da na čistini nose makse, ali na mjestima gdje su u nekakvim redovima, gdje ne mogu napraviti dovoljan razmak među sobom, gdje dulje vremena moraju biti u grupi, onda je poželjno nositi maske. Već sam vidjela da to ljudi rade i sami, prije nego što smo mi to propisali. Kad stoje u redovima, nose maske", izjavila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dolaskom hladnijeg vremena postavlja se pitanje hoće li slučajevi zaraze i bolesti biti teži.

"Tijekom ljeta je bio puno veći postotak blažih oblika, sad ipak raste taj postotak prema 20 posto onih koji su srednje teški i teški, za razliku od ljeta kada je to bilo sedam do osam posto. dakle, s zatvorenim prostorima raste i opasnost", zaključila je Markotić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo