traje još tjedan dana / Među cijepljenima ima zaraženih djelatnika, ali značajno manje pokazuju prvi rezultati pilot projekta HZJZ-a

Testira se još tjedan dana, a rezultati ovog pilot projekta trebali bi stići sredinom siječnja

3.1.2022.
20:00
VOYO logo

Tri mjeseca testiraju se svi necijepljeni u zdravstvenim ustanovama, a od nedavno i cijepljeni dobrovoljci. Riječ je o pilot projektu u kojem sudjeluje 12 hrvatskih bolnica. 

"Naša ustanova sudjeluje u istraživanju s 202 cijepljena djelatnika i 140 necijepljenih djelatnika. Započeli smo s istraživanjem 30. prosinca, trenutno smo završili jedno testiranje, nemamo još rezultata kojim bi mogli zaključiti koji će konačni ishod biti istraživanja", objašnjava Ana Gverić Grginić, klinička mikrobiologinja KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI PUTEVI PRIJENOSA? /

Korona iznenađujuće često prelazi s ljude na jelene, otkrili znanstvenici. Nalazi li virus novi rezervoar za sakriti se?

Image
NOVI PUTEVI PRIJENOSA? /

Korona iznenađujuće često prelazi s ljude na jelene, otkrili znanstvenici. Nalazi li virus novi rezervoar za sakriti se?

Zbog pouzdanosti testira se PCR-om svaka 72 sata. KBC Zagreb završio je s testiranjem. Sudjelovala je 101 cijepljena osoba. 

"Mi smo naše rezultate, odnosno popis osoba koje su se javile dobrovoljno poslali s njihovim detaljima i kontaktima. Počeli smo 20. prosinca, prije toga je bilo potrebno naravno ishoditi dozvole etičkog povjerenstva i formulirati formulare za privolu i slično", kaže Ana Budimir, predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku i molekularnu mikrobiologiju KBC-a Zagreb . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo je ukupno pronaći 3500 cijepljenih dobrovoljaca i isto toliko necijepljenih. Istraživanje je sada na pola puta do konačnih rezultata, ali neki već postoje. 

"Radili smo prošli tjedan jednu preliminarnu analizu, ono što pokazuju rezultati da ima pozitivnih i u jednom i u drugom uzorku, ali ih je znatno više u uzorku necijepljenih. To je ono što smo i očekivali, što se poklapa i s međunarodnom literaturom", potvrdila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije očekivao omirkon koji bi mogao donijeti i nešto drukčije rezultate. "Moram reći da je nama to istraživanje jako stresno, zahtjevno je izrazito jer smo ga počeli raditi kad je bila silazna putanja četvrtog vala. Što se odmiče, tako se sada sve više brinemo što će omikron pokazati. To bi recimo mogao biti jedini moment gdje bi porastao pozitivitet među cijepljenima, ali nikako više nego među necijepljenima", kazala je Pavić Šimetin.

Sve pozitivne će sekvencirati da vide je li riječ o omikronu, ali će se ti uzorci i dodatno analizirati da se utvrdi postoji li razlika u prijenosu virusa kod cijepljenih i necijepljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se ići u širu primjenu testiranja svih?

"Sve ovisi o podacima. Ukoliko bi podaci pokazali nekakve elemente koji ukazuju na širu mogućnost širenja bolesti onda je moguće i da. Sumnjam da će i ova studija pokazati i neke nove detalje, jer da tako nešto postoji, već bi se to pokazalo. S velikim nestrpljenjem čekamo rezultate te studije i bit će nam putokaz za dalje", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Testira se još tjedan dana, a rezultati ovog pilot projekta trebali bi stići sredinom siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo