Kako će izgledati Uskrs? / Merkel naredila uskrsni lockdown, a Hrvatska na 100.000 stanovnika ima više zaraženih. Infektolog Ivić: 'Zatvaranje nije rješenje'

Ljubomorno Hrvatsku gleda i ostatak Europe

24.3.2021.
8:15
VOYO logo

Treći val epidemije ne posustaje, priče o 40 posto imunih pokazuju se kao potpuna besmislica. Kancelarka Angela Merkel nakon cijelonoćnog sastanka s  premijerima saveznih država donijela je odluku prema kojoj će Njemačka Uskrs provesti u totalnom lockdownu. U Hrvatskoj se o tome još ne razmišlja, ali odjeli intezivne njege u Splitu i Zagrebu pune se sve brže, sa sve težim bolesnicima.

Raste broj zaraženih, raste broj hospitaliziranih, pada samo dobra granica oboljelih. U bolnicama je sve više mladih. Novozaraženih jučer 150, danas šest puta više, a sutra tko zna. Na obali je virus uzeo maha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nagli porast novooboljelih uzrok je više kontakata u zatvorenom prostoru, kontakti bez nošenja maski, kontakti bez pranja ruku. Dakle, to su oni bitni momenti s opuštanjem mjera. Došlo je do opuštanja i ponašanja i to je jedini pravi razlog tolikog broja zaraženih", rekao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju. 

Tjedan nakon otvaranja tersa imali smo porast od 30 posto novozaraženih, u narednom tjednu porast od 45 posto, a u dva dana ovoga tjedna opet plus i to od 35 posto više novzaraženih nego prošli ponedjeljak i utorak. 

Unatoč tome Uskrs ćemo dočekati bez propusnica i bez lockdowna, ali i bez tetke iz Njemačke, jer im je Angela naredila da ostanu doma iako imaju manje novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u posljednjih dva tjedna nego mi. Nijemci će se moliti online, a na uskrsnom ručku smije biti najviše pet osoba iz dva kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi travnja, odnosno Veliki četvrtak i treći travnja ovoga puta treba odrediti kao dane odmora s ograničenjima u kontaktu, kao i zabraniti okupljanje od 1. do 5. travnja. Drugim riječima, produljeno vrijeme odmora za Uskrs. Načelo "ostajemo kod kuće" tada će se primjenjivati pet dana u nizu", Angela Merkel, njemačka kancelarka.  

Dosta je ključa i inače discipliniranim Nijemcima. Zbog zatvorenih kafića, pivovari u Dusseldorfu gotovo je propalo 6000 litara piva, pa ga sada u 12 pekarnica koriste za proizvodnju kruha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voljela bih da mogu proslaviti Uskrs sa svojom obitelji i da nema zaključavanja.

Ljubomorno Hrvatsku gleda i ostatak Europe. Treći val potopio je Bugarsku koja je u trećem lockdownu zbog 4 ipol tisuće oboljelih na dan. Ulice puste, a bolnice pune. Imaju najviše hospitaliziranih ikada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je moguće. Nije samo važno naglasiti da će lockdown trajati dulje od deset dana, jer bi to samo još više razljutilo građane. Sve ovisi o rezultatima do kraja tjedna", rekao je Angel Kunchev, bugarski ministar zdravstva.

U Poljskoj najviše zaraženih ikad. Zatvoreni su hoteli, kina, kazališta, bazeni, pa i trgovine u shopping centrima. Osim onih s hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za nas problematično. Prije svega zato što se te odluke donose preko noći i bez savjetovanja s nama. Naravno, sami promatramo situaciju u zemlji, pa znamo da je ona ozbiljna i doista je potrebno uvesti promjene koje će pomoći zaustaviti pandemiju. Međutim, bojimo se posljedica novog zaključavanja. Koji je to vaš lockdown? Četvrti", rekla je Monika Langer, glasnogovornica trgovačkog centra. 

Zbog trećeg vala ponovno se na mjesec dana zaključala Francuska.Pa je s tradicionalnog karnevala u Marseju policija maškare tjerala suzavcem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pune ruke posla /

Covid-redari krenuli u strože kontrole: Otkrivamo koliko iznose kazne i kojih se mjera najčešće ne pridržavamo

Image
Pune ruke posla /

Covid-redari krenuli u strože kontrole: Otkrivamo koliko iznose kazne i kojih se mjera najčešće ne pridržavamo


"Ključ bitke u sljedećim tjednima i mjesecima bit će cijepljenje. Cijepit ćemo ujutro, popdone i noću. Bit će mobilizirana Vlada i sve medicinsko osoblje diljem zemlje. Znam to, bit ćemo pripravni u ovoj borbi", rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Cijepljenje da, ali lockdown neće spasiti Europu od koronavirusa smatra splitski infektolog Ivo Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da u europskim zemljama lockdown ne funkcionira. Vi možete uvoditi lockdown, ali ako je više ljudi 'lockout' onda to nije mjera. Uvjerili smo se na primjeru Slovenije koja je bila najstroža pa to nije pomoglo. Ne mislim da je to presudno, jedino kada bismo bili onako strogi kao što Kinezi rade, ali to je nešto što u Europi nije provedivo", rekao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju. 

A u Hrvatskoj, barem zasad, to nije ni u planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo