PROMJENA STRATEGIJE? / Merkel pričala s Putinom i kazala da je sklona korištenju ruskog cjepiva: 'Srbija cijepi brže...'

Image
Foto: AP Images

Živci su napeti, pred nama je dug put, a najteže je zimi, rekla je

2.2.2021.
21:32
AP Images
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da je sklona korištenju ruskog cjepiva protiv covida-19 u Europi, nakon pozitivnih znanstvenih rezultata o njegovoj učinkovitosti.

"Bit će dobrodošla sva cjepiva koje odobri EMA (Europska agencija za lijekove), upravo sam o tome razgovarala s ruskim predsjednikom" Vladimirom Putinom, rekla je kancelarka na državnoj televiziji ARD i pozdravila "dobre znanstvene podatke objavljene u utorak o ruskom cjepivu Sputnjik V.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo Sputnjik V, u vezi s kojim je Rusija bila optužena da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91,6 posto protiv simptomatskih oblika covida-19, pokazuju rezultati koji su u utorak objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet a potvrdili su ih neovisni stručnjaci.

To znači "da se dodatno cjepivo može pridružiti borbi u smanjenju učestalosti covida-19", inzistirali su znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija cijepi brže"

Njemačka kancelarka je također otvorila vrata kineskom cjepivu i naglasila da zemlja poput "Srbije cijepi brže" od ostatka Europe "s kineskim cjepivom". 

Vlada Angele Merkel je na udaru kritika zbog sporosti kampanje cijepljenja, u odnosu na zemlje poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frustracija stanovništva raste zbog sporosti cijepljenja i zbog ograničenje kretanja, piše agencija France presse.

Suočena s nestrpljenjem javnosti, kancelarka je obećala na kanalu ARD da "neće čekati da cijelo stanovništvo bude cijepljenje kako bi odobrila ublažavanje mjera. To nije put kojim želimo ići", naglasila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je Nijemce da "izdrže još neko vrijeme" i upozorila na opasnost raznih sojeva covida-19. 

"Živci su napeti, pred nama je dug put, a najteže je zimi", rekla je i dodala da će Njemačka koja ima oko 83 milijuna ljudi cijepiti 10 milijuna do kraja prvog kvartala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo