Odluka je pala / Merkel za kraj - lockdown za necijepljene: 'Na javna mjesta će smjeti samo cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID'

Image
Foto: RTL.de

'U cijeloj zemlji ćemo pristup priredbama i okupljanjima', kazala je i dodala da bi ona glasala - za uvođenje obaveznog cijepljenja

2.12.2021.
16:00
RTL.de
VOYO logo

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel izjavila je nakon današnjeg sastanka s premijerima svih regija SR Njemačke da se uvodi na nacionalnoj razini epidemiološka mjera "2Gplus":

"U cijeloj zemlji ćemo pristup priredbama i okupljanjima, neovisno o incidenciji zaraze, omogućiti samo cijepljenima i onima koji su preboljeli (COVID-19). Možda ćemo usto tražiti kao dodatni uvjet i test, što bi bila mjera 2Gplus."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL Njemačka prenio je njenu izjavu u cijelosti, koja se suštinski u potpunosti poklapa s onime što su ranije najavljivali SPD-ovac Olaf Scholz i SPD-ov glavni medicinski stručnjak Karl Lauterbach, a o čemu je opširno pisao naš portal jutros, kratko prije sastanka Merkel s regionalnim premijerima.

Lauterbach je javno zatražio da Njemačka uvede nova, stroža pravila obuzdavanja epidemije COVID-a u ovoj zemlji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga što se 25 posto zaraza događa među potpuno cijepljenima, trebamo uvesti obavezu '2Gplus', primjerice, u restoranima."

Image
'Puno, previše umrlih' /

'Obavezni testovi i za cijepljene!', traži ekspert njemačkog SPD-a, ne onako kako bi to oduševilo protivnike mjera u RH

Image
'Puno, previše umrlih' /

'Obavezni testovi i za cijepljene!', traži ekspert njemačkog SPD-a, ne onako kako bi to oduševilo protivnike mjera u RH

"2Gplus" je takvo pravilo sam negativan brzi test ne bi bio dovoljan necijepljenoj osobi da smije u javne prostore, kao niti aktualan status potpune cijepljenosti ili nedavnog preboljenja COVID-a, nego bi građani morali imati i negativan test i da su cijepljeni, odnosno da su nedavno preboljeli COVID. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauterbach, kao glavni medicinski stručnjak SPD-a, zapravo je glavni medicinski stručnjak najveće stranke u koaliciji SPD-a, Zelenih i liberalnog FDP-a, koji su u procesu preuzimanja vlasti nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

SPD-ov kancelar koji tek treba preuzeti funkciju, Olaf Scholz, u utorak je najavio mogućnost da i Njemačka, kao Austrija, uvede obavezu cijepljenja za sve građane, i to do veljače. Prijedlog za necijepljene u tom slučaju bi bio da se tom dijelu građana kontakti ograniče na samo članove svog kućanstva plus eventualno "najviše dvije osobe drugog kućanstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što se Angela Merkel kao kancelarka CDU-a i CSU-a u potpunosti dogovorila s premijerima regija ujedno i sa skorom administracijom svog nasljednika, ona je danas rekla i to da bi, ako bi došlo do glasanja o uvođenju obaveznog cijepljenja, ona glasala za to.

Rekla je da su u akcijama cijepljenja, unatoč svim kampanjama, ostajale rupe i da su se svi odgovorni za procijepljivanje nacije, nadali da će se dovoljna stopa cijepljenosti u Njemačkoj moći postići na dobrovoljnoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo obraćanje Merkel možete pogledati u videu na RTL.de.

Glavne detalje mjera koje je ona danas poslijepodne iznijela, možete pročitati u članku o istim takvim mjerama koje je ranije najavio Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo