Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Dokument Ministarstva

Ministarstvo objavilo upute za škole i vrtiće: Ovako će izgledati 'korona školska godina'

Roditelji, ravnatelji i nastavnici dočekali su službeni dokument s detaljnim uputama o provođenju nastave

Image
Foto: Shutterstock
D.B./ 30.8.2020. u 10:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je dokument "Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u školskoj godini 2020./2021." koji detaljno opisuje kako će izgledati nastava i boravak u vrtićima, uz zaduženja nastavnika, ravnatelja i roditelja.

Sukladno najavama, opisana su i tri modela nastave tokom pandemije koronavirusa, a to su model A: nastava u školi, model B: mješoviti oblik nastave (dijelom u školi dijelom na daljinu) i model C: nastava na daljinu.

Kako funkcioniraju modeli

Model A podrazumijeva to da se svi učenici obrazuju u školi licem u lice uz pridržavanje epidemioloških uputa. Za učenike koji spadaju u izrazito vulnerabilnu skupinu, o čemu nadležni liječnik izdaje potvrdu, kao i za učenike koji su odsutni iz škole jer su COVID pozitivni i koji su u samoizolaciji, nastava se organizira kao nastava na daljinu.  

Image
Fuchsov plan

Upute za nastavu stižu sutra: 'Štitimo djecu u školama, ali se život izvan njih ne može kontrolirati'

Image
Fuchsov plan

Upute za nastavu stižu sutra: 'Štitimo djecu u školama, ali se život izvan njih ne može kontrolirati'

Model B u pravilu znači kako zbog epidemioloških mjera neće svi učenici moći imati nastavu u školi istovremeno, već se moraju odrediti prioritetne skupine učenika koje će imati nastavu u školi, a za ostale učenike osigurati da povremeno imaju nastavu u školi, a povremeno nastavu na daljinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Model C podrazumijeva to da svi učenici s početkom nastavne godine prate nastavu na daljinu koja, između ostaloga podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju na daljinu na relaciji učenikučitelj/nastavnik, kao i samostalni rad učenike od kuće.

Koji će od modela i u kojem trenutku biti primijenjen uvelike ovisi i o zdravstvenim preporukama koje se odnose na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj na nacionalnoj i lokalnoj razini na početku školske godine ili u bilo koje vrijeme tijekom školske godine. 

Upravo se čita

Image
'možemo li je spasiti?'

'Ovo je Mihaela. Utezima ju je udarao po glavi. Ovih dana izlazi iz zatvora, prijeti da će završiti započeto...'

Obaveze osnivača dječjih vrtića i škola

Dužnost osnivača je razmotriti i dogovoriti postupanja, potrebe i aktivnosti koje je nužno provesti prije početka školske godine.

To znači da moraju osigurati maske za lice za učenike od V. razreda osnovne škole i učenike srednjih škola, kao i potrebna sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju. U prostorije u kojima borave djeca/učenici može ugraditi ventilacije na stropu koje izvlači zrak iz sobe/učionice i izbacuje ga van uz osiguran dovod svježega vanjskog zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim toga, dogovara s ravnateljima mogućnost prijelaza na rad iz jedne u dvije smjene kako bi se pravovremeno moglo planirati mogućnosti drugačijega organiziranog prijevoza učenika.

U slučaju dječjih vrtića dužan je u vrtiću s većim brojem djece od propisanog, omogućiti povećanja broja odgojno-obrazovnih skupina i zapošljavanje novog odgojitelja, kao i omogućiti izvođenje programa predškole za svako dijete u godini prije polaska u školu. Mora osigurati i dodatna vozila za prijevoz djece.

Obaveze ravnatelja

U slučaju dječjih vrtića, ravnatelj mora utvrditi je li broj upisane djece u odgojno-obrazovnim skupinama u veći od propisanog i sukladno tome obavijestiti osnivača i zatražiti povećanje broja odgojno-obrazovnih skupina i zapošljavanje novoga odgojitelja.

Po pitanju nastave u školi, mora planirati mogućnost rada prema različitim modelima i utvrditi može li se u skladu s brojem učionica u svakoj od školskih zgrada izvoditi odgojno-obrazovni rad u jednoj ili dvije smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Također je dužan prije početka pedagoške/nastavne godine utvrditi koji zaposlenici, učenici i djeca temeljem odluke koju donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite ne smiju raditi ili boraviti u ustanovi jer spadaju u izrazito vulnerabilne skupine.

Dužan je izraditi protokol kretanja hodnicima i uporabe sanitarnih prostora najbližih sobi/učionici uz detaljan plan održavanja higijene i propisane dezinfekcije.

Prijevoz djece i učenika

S obzirom na različite načine prijevoza djece/učenika, nije moguće propisati jedinstvene mjere već će osnivači i ravnatelji morati dogovoriti prijevoz u skladu s propisanim mjerama sukladno načinu prijevoza.

Sukladno navedenim Preporukama, u autobusu je obvezno nošenje maske te je  preporučljivo razraditi raspored sjedenja djece/učenika pri čemu jedan učenik svakoga dana sjedi na istom mjestu u dolasku i odlasku iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za djecu/učenike s teškoćama u razvoju koji se prevoze posebnim vozilima u slučaju da se istim prevoze u različito vrijeme, obvezna je dezinfekcija vozila (sjedala, rukohvata i sl. prije ulaska druge skupine učenika). Ako je predviđeno, s djecom/učenicima s teškoćama u razvoju može biti i pratitelj.

Prehrana u dječjim vrtićima i školama 

Prehrana se može organizirati u sobi/razredu ili u blagovaonici pri čemu djecu/učenike u blagovaonicu vodi odgojitelj/učitelj koji je s učenicima prije toga imao nastavu.

U slučaju potreba izvođenja nastave na daljinu, odnosno izostanka djece/učenika u vrtiću/školi, potrebno je uzeti obzir u smanjenje količine pripremane hrane. Preporučuje se osnivačima da unaprijed upoznaju roditelje s plaćanjem prehrane u vrijeme izbivanja djeteta/učenika. 

Između djece/učenika obvezan je razmak, a stolove u blagovaonici potrebno je očistiti između ulazaka dviju skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi dan

U dječjim vrtićima, za djecu koja se tek uključuju u sustav ranog i predškolskog odgoja, roditelj može ući u dječji vrtić uz pridržavanje epidemiološkim mjera (mora se preobuti ili imati plastične navlake za obuću, obvezan je imati masku na licu, dezinficirati ruke itd.) i s djetetom može boraviti maksimalno 15 minuta dnevno.

Slično je i u školama, a s obzirom da će učenicima biti podijeljeni i udžbenici, potrebno je razraditi protokol i način preuzimanje istih od strane roditelja djeteta.

Učitelji prvi dan mogu iskoristiti i za održavanje roditeljskog sastanka, tj. davanje uputa vezanih za organizaciju rada, upoznavanje djece i roditelja s uputama i preporukama te dogovoriti mogućnosti međusobne komunikacije na daljinu jer se ne preporučuje ulazak roditelja u škole.

"Poštivanjem navedenih mjera štitimo zdravlje djece/učenika, odgojno-obrazovnih radnika i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi, a neizravno i zdravlje svojih obitelji i građana Republike Hrvatske", navodi se u dokumentu kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.

D.B./ 30.8.2020. u 10:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
travanjski paket

Vlada usvojila mjere, Plenković najavio odricanja: 'Privatni i javni sektor teret mora iznijeti solidarno'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba