PROVJERA SIGURNOSTI / Ministarstvo zdravstva ispituje maske s bakrom koje 'ubijaju virus': 'Moraju proći stroge kontrole'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nove maske koje su se pojavile na hrvatskom tržištu imaju u sebi bakar oksid. Navodno ubijaju bakterije i viruse

29.8.2020.
16:45
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije, istaknuli su iz Ministarstva zdravstva komentirajući nove maske koje su se prije tjedan dana pojavile na hrvatskom tržištu.

Image
jedini u hrvatskoj /

U mjestu kod Varaždina maske se moraju nositi i po vani, a za sve je kriva svadba

Image
jedini u hrvatskoj /

U mjestu kod Varaždina maske se moraju nositi i po vani, a za sve je kriva svadba

Radi se o maskama izraelskog proizvođača. Izgledom ne odudaraju od kirurških maski, ali u materijal je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Masku se može koristiti više puta dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili značajno ne zaprlja. Nakon nošenja treba je odložiti na 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene, rekli su 24sata iz tvrtke Rinigard, koja je uvoznik ovih maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u Ministarstvu zdravstva kažu da još provjeravaju ovu masku. Ističu da, primjerice, obična zaštitna maska spada u klasu rizika I. te je za nju dovoljno da proizvođač jamči da je proizvedena sukladno zahtjevima i propisima. Maske klase rizika III., u koju spada i nova maska s bakar oksidom, moraju proći rigorozniju provjeru.

''Medicinski proizvodi klase rizika III. predstavljaju najviši stupanj rizika za korisnika. Služba farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva nadležna je za nadzor nad prometom medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, što uključuje i promet kirurških maski. Predmetne maske s česticama bakrova oksida, prema podacima iz dostavljene dokumentacije, registrirane su za tržište Europske unije u Španjolskoj pri Ministarstvu zdravstva od strane španjolskog ovlaštenog europskog zastupnika. S obzirom na to da se u ovom slučaju ne radi o ‘konvencionalnim’ kirurškim maskama, trenutačno je u tijeku provjera predmetnog proizvoda sa španjolskim nadležnim tijelom kako bi se ustanovilo jesu li maske prošle svu potrebnu provjeru prije stavljanja na tržište sukladno europskoj legislativi o medicinskim proizvodima'', pojasnili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo