TRAŽE SE RJEŠENJA / Ministrica Vučković o mjerama za pomoć poljoprivredi: 'Nećemo stati na jednom pokušaju'

"Imamo jedan prijedlog i mislimo da ćemo njime odgovoriti zatjevima. Detalji će se znati krajem tjedna"

31.3.2020.
19:30
VOYO logo

Među malim proizvođačima pogođenim epidemijom u najgorem su položaju mljekari. Kratak vijek trajanja svježegmlijeka povezan s troškovima održavanja farmi, tvrde, recept su za propast.

Dosad najavljene mjere pomoći nisu dovoljne, a iz dana u dan sve je izgledniji i podbačaj turističke sezone. Kako doskočiti problemima, kao gošća RTL-a Danas pokušala je objasniti ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Najprije je otkrila što Vlada radi oko činjenice da ova kriza izjeda poljoprivredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poljoprivreda trpi, naravno. Svi se vodimo važnošću pridržavanja zdravstvenih uputa. Isto tako, pokušavamo pomoći našoj ekonomiji, da ne stane potpuno. U prvom setu mjera bile su predviđene horizontalnemjere za sve sektore, koje su najznačajnije i iznose oko 30 milijardi kuna. Obuhvaćeni su i poljoprivrednici, kojima smo osigurali uspostavu kreditnih linija za malo gospodarstvo, zatim program potpora malih vrijednosti za različite podsektore u poljoprivredi, za one koji imaju bar jednog zaposlenog. Obuhvaćen je i odjel ribarstva, a plan nam je i povećati potpore malih vrijednosti", kazala je ministrica pa se osvrnula na drugi paket Vladinih mjera i hoće li u njemu biti nešto za mljekare:

"Pričekat ćemo nove odluke i predstavljat ćemo ih zajedno, ali ovdje mogu potvrditi da sam upoznata s problemom malihmljekara. Imamo jedan prijedlog i mislimo da ćemo njime odgovoriti zatjevima. Detalji će se znati krajem tjedna. To neće biti jedini pokušaj Ministarstva poljoprivrede da pomogne vrijeme krize."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tržnice su zatvorene pa OPG-ovi nemaju previše prostora za plasiranje svojih proizvoda. Zato se traže načini kako im pomoći...

"Poštujući upute Nacionalnog stožera, Ministarstvo poljoprivrede nastoji nadograditi preporukama i prijedlozima njihov rad. Uspjeli smo 27. ožujka ishoditi odluku o otvaranju specijaliziranih trgovina unutartržnica. Uspjeli smo i ubrzati izdavanje propusnica za poljoprivrednike. Od 14.000 smo riješili 13.200", zaključuje Marija Vučković i dodaje da podupire online prodaju i dostavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo