znanstvenici otkrili / Misteriozna bolest koju uzrokuje koronavirus za djecu bi mogla biti opasnija nego što se mislilo

Image
Foto: Shutterstock

Multisistemski upalni sindrom uzrokuje ozbiljnu upalu u više dijelova tijela

7.9.2020.
10:40
Shutterstock
VOYO logo

Nakon zaraze i oporavka od koronavirusa, tijelo treba vremena da se odmori. Nažalost za neku djecu, to nije iduće što se dogodi. Misteriozna nova bolest imena multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C ili PIMS) utjecao je na stotine djece širom svijeta otkako je prvi put otkriven početkom ove godine, javlja ScienceAlert.

Ponekad fatalan MIS-C

Vjeruje se da je bolest posljedica zaraze COVID-om 19 i da se može pojaviti kod djece koja su bila zaražena, čak i ako su imala blage simptome. Naime lagani slučaj koronavirusa nije jamstvo da slučaj MIS-C koji uslijedi neće biti vrlo ozbiljan, a ponekad čak i fatalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca nisu morala pokazati klasične simptome koje u gornjem dišnom sustavu uzrokuje COVID-19 da bi razvili MIS-C, što je zastrašujuće", kazao je neonatolog Alvaro Moreira iz Zdravstvenog centra Sveučilišta Texas u San Antoniju.

"Djeca možda nemaju simptome, nitko nije znao da imaju COVID-19, no nekoliko tjedana kasnije mogu razviti ovu jaku upalu tijela", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sveobuhvatnom ovogodišnjem novom pregledu medicinskih istraživanja MIS-C-a, Moreira i njegov tim otkrili su gotovo 40 studija u kojima je čak 662 malih pacijenata razvilo ovaj sindrom. Multisistemski upalni sindrom uzrokuje ozbiljnu upalu u više dijelova tijela, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči i druge dijelove tijela.

"Simptomi nalikuju dvama drugim stanjima, Kawasaki bolesti i sindromu toksičnog šoka, ali je količina i širenje ukupne upale u MIS-C je gora", kaže Moreira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stres uništava organizam /

Ukoliko ste pod kroničnim stresom, imate veću šansu za ozbiljnom Covid-infekcijom

Image
Stres uništava organizam /

Ukoliko ste pod kroničnim stresom, imate veću šansu za ozbiljnom Covid-infekcijom

"MIS-C može biti smrtonosan jer utječe na više organskih sustava. Bilo da je riječ o srcu i plućima, gastrointestinalnom sustavu ili neurološkom sustavu, ima toliko različitih lica stoga je u početku bio izazov za liječnike'', dodao je Moreira.

Sada, nekoliko mjeseci nakon početka pandemije COVID-19, dobivamo jasniju sliku o tome kako izgleda MIS-C, iako još uvijek ima puno toga što ne razumijemo u vezi sa sindromom, primjerice kakvi su dugoročni izgledi za oporavak mladih ljudi koji dožive ovo teško stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, i u slučajevima kada su se djeca oporavila od COVID-19, postoji velika zabrinutost oko toga što MIS-C možda čini njihovom srcu. U studiji je oko 90 posto djece napravilo EKG, a više od polovice (54 posto) pokazali su abnormalnosti.

Te su abnormalnosti uključivale širenje koronarnih krvnih žila, depresivnu frakciju izbacivanja što znači smanjenu sposobnost srca da pumpa kisikovu krv u tjelesno tkivo i kod oko 10 posto pacijenata aneurizmu koronarne žile, što može dovesti do većeg rizika od nastanka budućih srčani problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od pola imalo abnormalnosti

"To su djeca koja će trebati detaljno promatranje i praćenje s više ultrazvuka kako bi se vidjelo hoće li se to riješiti ili će ih pratiti do kraja života", kaže Moreira.

"To je katastrofalno za roditelja koji je prethodno imao zdravo dijete, a zatim njihovo dijete bude  u vrlo malom postotku osoba koje su razvile MIS-C nakon zaraze koronavirusom", dodao je Moreira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori primjećuju brojna ograničenja u svojoj studiji i ističu da su možda propustili neke studije MIS-C unatoč širokoj potrazi. Bez obzira na to, iako još uvijek puno toga ne znamo o MIS-C,siuaciju moramo shvatiti vrlo ozbiljno: ovo je bolest povezana s COVID-19 koja je za mnogu djecu koja je dožive puno gora od COVID-19.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo