PANDEMIJI NIJE KRAJ / Mjere popustile, ali stiže li u Hrvatsku 6. val? Pojavio se podsoj omikrona XE, a tu su i novi hibridni sojevi XD i XF

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kod nas dosad nije otkriven niti jedan slučaj XE varijante omikrona, ali budući da je riječ o lako prenosivom obliku korone, sigurno će se i to otkriti

5.4.2022.
8:40
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Iako bi neki rekli da zbog rata u Ukrajini pandemija koronavirusa kao da i ne postoji, tome ipak nije tako. Virus je u stalnim promjenama i ne zna se dokad će to trajati. 

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na mutant varijantu COVIDA-19, odnosno omikrona, nazvanu XE, koja je deset posto zaraznija od njega. Riječ je o tzv. "rekombinantnoj" varijanti virusa. Tako bi XE mogao biti i 43% zarazniji od omikrona, javlja Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas dosad nije otkriven niti jedan slučaj XE varijante omikrona, ali budući da je riječ o lako prenosivom obliku korone, sigurno će se i to otkriti. Postavlja se pitanje stiže li u Hrvatsku šesti val? 

Image
MASOVNA AKCIJA /

Žele eliminirati koronu: Kina poslala vojsku i tisuće medicinara u Šangaj da testiraju 26 milijuna stanovnika

Image
MASOVNA AKCIJA /

Žele eliminirati koronu: Kina poslala vojsku i tisuće medicinara u Šangaj da testiraju 26 milijuna stanovnika

"U sekvenciranju uzoraka iz polovice ožujka također smo imali i 40 posto BA2 podsoja omikrona, što znači da bi on uskoro mogao postati prevladavajući", kaže dr. Irena Tabain, voditeljica Odjela za virološku dijagnostiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, za ovaj XE podsoj stručnjaci kažu da bi mogao izazvati šesti val korone ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi. Primjerice, u Velikoj Britaniji je otkriven 19. siječnja i tamo je dominantan, odnosno njime je zaraženo oko 86% pozitivnih na koronavirus. 

Sreća je da i XE ne uzrokuje teže oblike bolesti kao i ostali podsojevi omikrona. Stručnjaci ističu da su početni simptomi zaraze umor i vrtoglavica, a potom glavobolja, upala grla i mišića te groznica. Ipak, ne pojavljuje se gubitak mirisa i okusa kao kod prvotnih sojeva COVID-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na blaže mjere, dr. Tabain naglašava. 

"Premda su brojevi zaraženih u ovom trenutku relativno niski, valja napomenuti da je među testiranima i dalje više od 30 posto zaraženih. To su velike brojke pa je zato nužno dalje provoditi epidemiološke mjere od nošenja maski do distance i osobne higijene. Dakako, na prvome je mjestu cijepljenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovog trenutačno podsoja XE, Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) otkrila je još dva nova soja, i to XD i XF. 

Naime, XD je hibrid delte i omikrona BA1, a XF kombinacija BA1. Varijanta XD otkrivena je u Francuskoj, Danskoj i Belgiji, a XF u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo