borba s covidom-19 / Može li se karantena skratiti? Stručnjaci: 'Možda 10 umjesto 14 dana, ali pet - nikako!'

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Neke su zemlje, poput Norveške i Austrije, skratile već trajanje samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19 s 14 na 10 dana

3.9.2020.
7:36
Shutterstock
VOYO logo

CV​ijenjeni njemački virolog Christian Drosten iznio je tvrdnju kako bi karantenu umjesto četrnaest dana trebalo svesti na samo pet dana. Nakon pet dana, kaže, zaraznost je zapravo gotova pa bi se testiranje trebalo tada provesti kako bi se vidjelo je li osoba zaražena i je li još uvijek zarazna, prenosi Der Spiegel.

Većina se epidemiologa, ali i drugih stručnjaka, s njim ne bi složila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da nema nikakvih indikacija da bolesni ljudi neće biti i dalje zarazni pet dana nakon infekcije, tada se tek počnu primjećivati jači simptomi, koji su često najozbiljniji nakon deset dana. Dakle, nakon pet do deset dana je vjerojatno i najlakše detektirati virus koristeći se postojećim testovima, prije toga virusa često nema dovoljno, a kasnije količina virusa opet padne. Zbog toga bolesnici koji još uvijek imaju jake simptome nakon 12 do 14 dana često više i nemaju veliku količinu virusa pa čak i ispadne da su negativni na testu, ali onda im se situacija pogorša zbog superinfekcija i popratnih problema s cirkulacijom, srcem ili zbog posljedične bakterijske upale pluća'', smatra hrvatski stručnjak Nenad Ban, redoviti profesor strukturne molekularne biologije na švicarskom Federalnom tehničkom institutu u Zürichu (ETH).

Epidemiolozi smatraju da bi se samoizolacija eventualno mogla skratiti na 10 dana, što čak neki od njih i zagovaraju, ali nikako na pet. Neke su zemlje, poput Norveške i Austrije, skratile već trajanje samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19 s 14 na 10 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Međutim, nema dovoljno dokaza da je taj period siguran. Istina je da većina oboli unutar sedam dana, preciznije, najčešće je to za četiri do šest dana nakon kontakta s oboljelom osobom, ali ima slučajeva da kontakt razvije simptome COVID-19 nakon 11 ili 12 dana. Zbog toga se razdobljem inkubacije smatra dva do 14 dana'', objašnjavaju epidemiolozi, a piše Večernji list.

I Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) stava je da nema dovoljno dokaza da je manje od 14 dana sigurno razdoblje za karantenu. Što se pak tiče oboljelih, Svjetska zdravstvena organizacija definira trajanje bolesti od 10 dana plus tri dana bez simptoma, a to u praksi, svjedoče epidemiolozi, može trajati i 15 do 20 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo