posljedica koronavirusa / Muke postcovid sindroma: Pluća jednog Zagrepčanina i danas rade s pola kapaciteta

Image
Foto: Shutterstock

Imao je obostranu upalu pluća, saturacija mu je bila jako niska i odmah je stavljen na kisik

8.2.2021.
22:03
Shutterstock
VOYO logo

Dva mjeseca nakon prvih simptoma COVID-19 i nakon više od mjesec dana bolničkog liječenja u tri bolničke ustanove, Zagrepčaninu M. M. i danas pluća rade s pola kapaciteta. Mora uzimati tri različita lijeka i s mukom se penje stepenicama.

'Ostao bi doživotno na kisiku'

''Doktorica mi je rekla da su me spasili kortikosteroidi. Oni su bili ključni u liječenju, da nije bilo medrola, ostao bih doživotno na kisiku'', izjavio je za Večernji list prethodno zdrav 59-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi simptomi pojavili su se 6. prosinca. Prvo jaki kašalj, a potom visoka temperatura i otežano disanje. Primljen je u Kliniku za infektivne bolesti 16. prosinca. Kaže kako su ga jedva smjestili još jedan dodatni krevet u bolnici prepunoj oboljelih od COVID-19.

Imao je obostranu upalu pluća, saturacija mu je bila jako niska i odmah je stavljen na kisik kao srednje težak bolesnik. Zasićenost krvi kisikom stalno je varirala, ali bez maske s kisikom nije mogao. I tako sve do 5. siječnja, kada je prebačen u Arena centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borba s covidom-19 /

Obećavajući rezultati: Cjepivo Biontech/Pfizer djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa

Image
borba s covidom-19 /

Obećavajući rezultati: Cjepivo Biontech/Pfizer djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa

Ondje je bio svega nekoliko dana, više nije bio zarazan, ali mu je saturacija bila ispod 90, što znači da nije u stanju samostalno disati pa su liječnici odlučili dalje ga liječiti na pulmološkom odjelu KBC-a Sestre milosrdnice. Kući je konačno pušten 14. siječnja.

''Tzv. postcovid sindrom uočen je naknadno i tek se ove zime počeo pratiti, a bit će izazov za sve nas u sljedećem periodu'', rekao je pulmolog dr. Saša Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Post-COVID sindrom javlja se i kod pacijenata koji su prošli bolničko liječenje, ali i kod osoba koje su imale blaži oblik COVID-19 infekcije.

''Kao najčešći simptomi opisuju se umor, dugotrajni kašalj koji traje i nakon izliječene ne akutne faze bolesti, zatim bolovi u mišićima, otežano disanje, zaduha kod napora, ali javljaju se i poremećaji kao što su zaboravljivost, anksioznosti, depresija, pa neurološke komplikacije u smislu slabosti mišića. Odnedavno svakog pacijenta koji završi u respiracijskom centru s pneumonijom naručujemo za šest do osam tjedana u post-COVID ambulante'', kazao je dr. Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo