PROBLEM ZA STARIJE / Na cijepljenje morali na Velesajam, a ambulanta je u istoj zgradi u kojoj žive: 'U njoj cjepiva nemaju, pa smo morali doći ovdje'

Ministar zdravstva apelirao je na liječnike obiteljske medicine da organiziraju cijepljenje u ordinacijama, a oni negoduju oko organizacije

27.11.2021.
21:15
VOYO logo

Nakon pritužbi starijih građana da ih se upućuje na punktove gdje satima na hladnoći čekaju treću dozu cjepiva, ministar Beroš apelirao je na liječnike obiteljske medicine da organiziraju cijepljenje u ordinacijama. No, oni negoduju. 

Kažu da cijepe već deset mjeseci i po ordinacijama, ali i na punktovima i u domovima umirovljenika. A i bez toga su, tvrde, pretrpani poslom. Istodobno, i jutros su mnogi stariji građani na cjepivo čekali u redovima, a to im se moglo i trebalo olakšati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima, svatko sa svojom štakom i bračni par Babić. Antun (79) došao je na cijepljenje na Velesajam iako bi mu bilo lakše da je cijepljen kod liječnika opće prakse čija je ambulanta odmah ispod njihova stana, u prizemlju. 

"Mi smo na šestom katu, ali oni nisu dobili od javnog zdravstva količinu. Nema kod njih nego kaže moramo ići na odredišta", govori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
omikron /

Sve o novom soju koronavirusa: Zašto zabrinjava znanstvenike, koliko je zarazan i što sve o njemu ne znamo?

Image
omikron /

Sve o novom soju koronavirusa: Zašto zabrinjava znanstvenike, koliko je zarazan i što sve o njemu ne znamo?


Od 1199 građana cijepljenih danas na Velesajmu, booster dozu primilo je njih 412. Te su brojke nešto manje nego zadnjih tjedana, kaže Ana Šesto iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, ali dodaje kako su zadovoljni. Većinom je, govori, riječ o trećoj dozi, ali imaju i mlade ljude koji dolaze po prvu ili drugu dozu. 

Ipak, najveći je problem onim starijima koji se moraju snaći. Nekima su djeca pozvala taksi pa su došli bez problema, ali svi se slažu da bi trebali cijepiti liječnici obiteljske medicine koji pak govore da za opsežnu organizaciju većinom nema vremena. 

Boje se i da bi se osobe koje bi došle na cijepljenje mogle doći u kontakt s COVID pozitivnim pacijentima, a kad bi organizirali nekoliko sati za cijepljenje u to se vrijeme ne bi javljali na telefon niti pregledavali pacijente u potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOMA dodaje da oni uz sve to, naručuju pacijente na testiranje, na cijepljenje, testiraju, provode brze antigenske testove, brinu o svima oboljelima od korone koji se liječe izvan bolnica, a dozvolite da podsjetim da je to više od 80 posto svih oboljelih.

Zato iz KOHOMa apeliraju da se svi kao društvo, zajednica, angažiraju i pomognu starijim članovima svojih obitelji, prijateljima ili susjedima. Gdje će i tko cijepiti starije, poručuju, trebaju određivati obiteljski liječnici.

"Svaki pacijent koji nam se obrati, a mi svoje pacijente jako dobro poznajemo, individualno ćemo procijeniti da li takav pacijent će doći u našu ordinaciju, da li ćemo ga cijepiti u kući ili ćemo ga zamoliti da oslobodi naše vrijeme za bolesne ljude i otiđe se cijepiti na punkt. Ne postoji neka univerzalna formula", zaključuje Ban Toskić. 

Osim one koja se mjesecima ponavlja, da je cijepljenje najbolji način zaštite koja treba biti dostupna svakom i svugdje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo