Epidemiološki slom / Na SD županiju otpada 21% svih novooboljelih od COVID-a u Hrvatskoj! U Splitu su strašne sve koronabrojke

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Od COVID oboljelih u bolnici, ovdje je na respiratoru svaki četvrti, KBC Split na životu održava oko četvrtine svih na respiratoru u RH. Pozitivnih testova je 60%!

11.1.2022.
14:20
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Točno onako kako je epidemiološko stanje u Dalmaciji prije nekoliko dana komentirao šef infektologije najveće njemačke bolnice, "Charite" u Berlinu, prof. dr. sc. Andrej Trampuž:

"Pa, to kod vas nije novi val, to je tsunami! I širi se zbog toga jer epidemiološke mjere nisu dobre i jer se očito malo tko pridržava tih mjera. No, to smo mogli i očekivati i to sam i najavljivao, svjestan činjenice da je Hrvatska, općenito gledajući, lošije procijepljena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvoj Hrvatskoj stanje u Dalmaciji je još gore, a u Dalmaciji je najgore u najvećoj dalmatinskoj županiji. Samo usporedimo nacionalni izvještaj HZJZ-a s izvještajem NZJZ-a u Splitu.

U prethodna 24 sata u Hrvatskoj je otkriveno 7956 novooboljelih od COVID-a, i to na 18.404 testa, što daje stopu od čak 43 posto pozitivnih. Splitsko-dalmatinska županija uspjela je biti daleko najgora i u takvoj zemlji. Ovdje je u jednom danu otkriveno čak 1634 novooboljelih, što znači da samo na ovu županiju otpada 21 posto svih novih slučajeva korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Splitsko-dalmatinska županija /

Majka, sin, potom i otac - svi umrli od korone u 4 dana u malom mjestu u središnjoj Dalmaciji

Image
Splitsko-dalmatinska županija /

Majka, sin, potom i otac - svi umrli od korone u 4 dana u malom mjestu u središnjoj Dalmaciji

Stopa pozitivnih od ukupnog broja testova točno je ono što Trampuž nije znao kako drugačije nazvati neko "tsunamijem". U ovoj županiji odnedavno su uveli i treću smjenu obrade testova, jer epidemiolozi, medicinari, svi redom iz zdravstva, naprosto se više ne mogu rastegnuti i na rubu su loma.

Uspjeli su obraditi 2753 testova, što znači da je pozitivnih utvrđeno tek koji promil ispod 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo dalje. U Hrvatskoj je od COVID-a u prethodnih 24 sata umrlo 38 ljudi, u Splitsko-dalmatinskoj županiji šest, odnosno 16 posto svih umrlih, ili svaki šesti, umrlo je u ovoj županiji.

Kakvo je stanje u KBC-u Split pokazuje to da od se od 212 oboljelih od COVID-a njih 49 nalazi na respiratoru. Drugim riječima, na respiratoru se za život bori svaki četvrti kojega liječe u bolnici. Uopće, u KBC-u Split od COVID-a se u ovim trenucima liječi devetina svih hospitaliziranih u Hrvatskoj, ali ujedno i između četvrtine i petine svih koji su na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već danima mnogi zdravstveni stručnjaci ističu da su vlasti RH pogriješile dopustivši praktično neograničene proslave Božića i Nove godine, odnosno da su u kafiće ulazili i utvrđeno zaraženi, da se nisu poštovale mjere, koje se nerijetko ne poštuju niti sad.

"To je nedopustivo. Pa, u Njemačkoj bi za takvo što takva osoba platila nekoliko tisuća eura kazne ili bi čak dobila i kaznu zatvora. U Njemačkoj svaka osoba koja je pozitivna dobiva u svoj poštanski sandučić pismo u kojemu piše da mora biti u izolaciji i koliko dugo mora biti u izolaciji. Svaki dan ih se telefonski provjerava, jesu li kod kuće i ako ne poštuju mjere, bivaju kažnjeni", bio je Trampuž najblaže rečeno iznenađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je rekao još nešto:

"Takvo ponašanje u Splitu je neodgovorno, pogotovo sada kada ima jako puno virusa, što je idealno za pojavljivanje nekih novih mutacija. Novi sojevi nastaju upravo tamo gdje situacija nije pod kontrolom, a, prema brojkama, situacija u Splitu, odnosno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, daleko je od kontrole."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, prema podacima HZJZ-a od 3. siječnja ove godine u Hrvatskoj je cijepljeno s dvije ili više doza cjepiva protiv COVID-a samo 47 posto stanovnika. Splitsko-dalmatinska županija je, kako znamo, najgora sa samo 37 posto cijepljenih. A kako i u toj županiji ima relativno dobrih primjera, recimo Grad Komiža sa 63 posto cijepljenih, ima ih i rekordno katastrofalnih.

Pojedine općine imaju samo 22 posto cijepljenog stanovništva (Otok i Dicmo), a cijeli je niz gradova i općina koji nisu uspjeli cijepiti niti trećinu stanovnika. Kaštela, primjerice, službeno 15. najveći grad u Hrvatskoj, a po mnogima čak i među 10. najvećih po stvarnom broju stanovnika, nema cijepljenih niti 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to uz posvemašnje nepridržavanje epidemioloških mjera poput maski, razmaka, testiranja, čak niti samoizolacije ili karantene zbog zaraženosti...

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo