nacionalni stožer / Nacionalni stožer objavio detalje novih mjera: Uvedene propusnice, evo što se još mijenja od idućeg tjedna

Nacionalni stožer objavio je pod kakvim mjerama ćemo provesti Božić

18.12.2020.
10:45
VOYO logo

Danas je u Hrvatskoj 3272 nova slučaja od 10849 testiranih. Preminuo je 68 osoba. Broj aktivnih slučajeva je 21297. Dnevni postotak pozitivnih je 30,6 posto. U bolnicu je od jučer primljeno 650 osoba, a 294 osobe su na respiratoru. 

Među preminulima je i ženska osoba 1993. godište koja je preminula u KB Merkur u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incidencija je u tjedan dana 579,1, najvišu ima Međimurska, slijedi Zagrebačka. Najnižu ima Dubrovačko-neretvanska pa Istarska. 

Preboljeli mogu prenijeti virus

Ministar Beroš dodatno je pojasnio pitanje onih koji su preboljeli covid. Oni koji su preboljeli virus, prema znanstvenim spoznajama, vrlo vjerojatno se zbog imuniteta u narednom periodu neće razboljeti. Međutim zbog prisutnosti virusa oni mogu prenijeti virus drugima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanja u ovim zemljama ne može i neće biti. Cijepljenje je dobra vijest, ali to je proces koji će vjerojatno protegnuti kroz cijelu godinu. Ako budemo učinkoviti, moći ćemo odahnuti do prve polovice iduće godine. U narednih šest mjeseci'', rekao je Božinović. 

U srijedu Vlada će razgovarati s HGK i HOK i inicijativa je da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na taj način ćemo učiniti dodatni zajednički napor da epidemiološka situaciju u RH nakon ovih blagdana bude povoljnija'', rekao je Božinović.

Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Može se okupiti 10 osoba i to iz dva različita kućanstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.

Nove epidemiološke mjere od 22. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada govorimo o opravdanim razlozima za izdavanje propusnica, tu postoji cijeli niz mogućnosti, odnosno situacija koje će Ravnateljstvo civilne zaštite procjenjivati. Tu spadaju i osobe koje skrbe ili brinu o starijim i nemoćnim osobama, sudske odluke o provođenju praznika s djecom u slučaju rastavljenih roditelja, ali i rezervacija hotela ili drugog smještajnog objekta kojem nije obustavljen rad'', izjavio je Božinović.

"Za okupljanja ispred crkve vrijedi odluka zabrane okupljanja iznad 25 ljudi. Preporuka je i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata. Članovi iste obitelji ne moraju održavati razmak, preporuča se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva. Preporuča se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi", kazao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana napuštanja županija stupa na snagu 23. prosinca.  

Capak je kazao da nastoje smanjiti kontakte, ali da ne zabrane određene aktivnosti iz gospodarskih, društvenih, mentalnih i drugih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova mjera je za poštivanje želje vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Za Badnjak i Božić dopustili smo da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, a da se ipak omogući da vjernici proslave ovaj blagdan", kaže Capak. 

Image
Žurni postupak /

Stiže još jedno cjepivo: Izvanredna sjednica Europske agencije za lijekove održat će se ranije, 6. siječnja

Image
Žurni postupak /

Stiže još jedno cjepivo: Izvanredna sjednica Europske agencije za lijekove održat će se ranije, 6. siječnja

Markotić je napomenula kako se infektivne bolesti šire putovanjima, a pogotovo kapljični virusi. Ministar Beroš rekao je kako sve zdravstvene organizacije dobile obavijest o tome kako obračunati dodatak na plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska još nema dokument po kojem bi znala koliko će cjepiva dobiti.

"Ono što imamo jest da će prva simbolična isporuka cjepiva biti 26. prosinca za sve zemlje EU-a", rekao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim Hrvatska dobije cjepivo krenut će s cijepljenjem po redoslijedu prioriteta. U prvoj skupini su zdravstveni djelatnici koji rade s COVID pacijentima, djelatnici i korisnici domova za starije. Pretpostavka je da će se ta prva simbolična pošiljka potrošiti na toj skupini. 

"Zlatni standard je PCR. Slovačka je testirala dvije trećine svoje populacije u dva vikenda, ali te se brojke ne vide nigdje u izvještajima, već samo izvještavaju o broju pozitivnih na PCR testiranju", napomenuo je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je naglasio kako treba smanjiti obiteljska i privatna druženja i da oni kao Stožer na to najviše mogu utjecati apelom. Najrizičnije je okupljati se u zatvorenom prostoru u epidemiji. 

Božinović je rekao kako postoji empatija Vlade za obitelji brojnih preminulih građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je apsolutno najteža stvar u cijeloj ovoj epidemiji. Sve što radimo uz pomoć svih koji tome mogu pridonijeti da se taj broj smanji'', rekao je Božinović. 

Markotić je potvrdila kako će ona otići na ponoćku. Kazala je kako će biti na otvorenom i kako ona svake nedjelje ide na misu. I Capak je rekao kako će otići na misu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije 34 godine kad mi se rodila kći sam zadnji put išao na polnoćku u ponoć. Već 34 godine idem u pola 8 na malu ponoćku, idem i ove godine'', izjavio je Capak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo