Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ŽELJE I OČEKIVANJA

Najinteligentiji Hrvati prognoziraju kamo nas vodi ova kriza: Iznenađujuće, većina nas misli isto!

Više od polovice ispitanih Vladine mjere smatra dobrima, a gotovo svi smatraju da Stožer dobro radi svoj posao

Image
Foto: Pixsell
Vijesti.hr, Vanja Deželić/ 22.4.2020. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Između 19. i 20. travnja provedeno je ispitivanje stavova članica i članova Hrvatske Mense o reakcijama Republike Hrvatske na krizu uzrokovanu pandemijom novog koronavirusa i bolešću COVID-19. U istraživanju su sudjelovala 242 ispitanika.

Na pitanje kako ocjenjuju organizaciju sustava civilne zaštite i zdravstvenog sustava RH kao odgovor na pandemiju novog koronavirusa, čak 87,6 % članova Mense koji su sudjelovali u istraživanju smatra da je organizacija tih sustava jako dobra ili uglavnom dobra, njih 9,9 % je smatra osrednjom, a samo 2,5 % uglavnom lošom. Nijedan ispitanik organizaciju sustava civilne zaštite i zdravstvenog sustava kao odgovor na pandemiju novog koronavirusa ne smatra jako lošom.

Image
Foto:
Image

Na pitanje kako ocjenjuju poduzete mjere za sprječavanje širenja novog koronavirusa koje su vlasti poduzele, 87,6 % članova Mense koji su sudjelovali u istraživanju smatra da su do sada poduzetemjere u Hrvatskoj jako dobre ili uglavnom dobre, 7,4 % ih smatra osrednjima, a samo 5 % ispitanika do sada poduzete mjere smatra uglavnom ili jako lošima.

Image
Foto:
Image

Članovi Mense ocijenili su i do sada poduzete mjere Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica gospodarske krize uzrokovane pandemijom novog koronavirusa. Tako 52,4 % članova Mense koji su sudjelovali u istraživanju dosadašnje mjere ocjenjujudobrima ili jako dobrima, 26,4 % ih mjere smatra osrednjima, a 21,2 % ispitanika dosadašnje mjere ocjenjuje uglavnom ili jako lošima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto:
Image

Na pitanje koju bi poruku poslali Vladi vezano za buduće poteze oko sprječavanja širenja novog koronavirusa, čak 57 % članova koji su sudjelovali u istraživanju misli da mjere treba ublažavati koliko god je potrebno da se što prije stekne kolektivni imunitet, a da se pritom ne prenapregne zdravstvenisustav, a 24,4 % članova smatra da treba nastaviti slušati epidemiološku struku i da se ne treba obazirati na kritike jer su dosadašnji rezultati dokaz da dobro rade.

Image
Foto:
Image

Kada se članove Hrvatske Mense koji su sudjelovali u istraživanju pita o smanjivanju troškova plaća u državnim i javnim službama, 50,4 % njih misli da plaće ne treba smanjivati već da trebadigitalizirati sveprocese i otpustiti višak ljudi te tako ostvariti uštedu. Da plaće treba smanjiti onima koji nisu izravno uključeni u borbu protiv zaraze smatra 19,8 % ispitanika, dok njih 16,9 % drži kako plaće treba smanjiti svim zaposlenima u državnim i javnim službama jer teret krize ne može snositi samo privatni sektor. S druge strane, 8,7 % ispitanika smatra da nije vrijeme za smanjivanje plaća i davanje otkaza. 4,2 % ispitanika izjasnilo se da nema stav i da ne bi željelo biti u koži onih koji o ovom pitanju moraju odlučivati.

Upravo se čita

Image
Foto:
Image

Kada se članove Mense pita što misle da bi mogle biti pozitivne stvari do kojih bi ova kriza mogla dovesti, velika većina ih smatra kako bi dobre stvari mogle biti ubrzana digitalizacija svih procesa u državi (92,6 %) i razotkrivanje besmislenosti ovolikog broja gradova i općina (81,4 %), a 66,1 % ispitanika se nada da bismo, kad više stvarno ne bude novca, napokon mogli racionalizirati javnu upravu.

Image
Foto:
Image
Vijesti.hr, Vanja Deželić/ 22.4.2020. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba