Potresno do bola / Najtužnije mjesto u Splitu: 'Sestro, zovu me moji mama i tata, idem njima gore, neću ja preživjeti'

Image
Foto: Shutterstock

Pacijentu je teško kada sazna da mora na respirator. Uspavljuju ga, a on ne zna hoće li dobiti bitku ili je telefonski poziv bio oproštaj...

17.12.2020.
8:05
Shutterstock
VOYO logo

''Sestro, zovu me moji mama i tata, idem njima gore, neću ja preživjeti'', ova rečenica je rasplakala i glavnu sestru Hitnog prijema Zavoda za infektologiju. Nakupile su se oči suzama, maska i vizir kriju osjećaje, ali pronalazi snagu u sebi i pronalazi riječi utjehe.

''Nije još vrijeme, mole se gore za tebe, da ostaneš još ovdje'', prepričava za Dalmatinski portalŽeljka Laco, prva među jednakima Hitnog prijema KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srce joj je veliko jer evo deseti dan Milan S. se oporavlja od koronavirusa, na kisiku je, ali ide na bolje.

Taj dan kada je primljen u težem stanju, Laco je mijenjala sestru s odjela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je samo jedna u nizu priča koje proživljavaju sestre i liječnici Klinike za infektologiju.

Željana Milovčić ne može zaboraviti pacijenta mlađe životne dobi koji je teško disao. Anesteziolog je dolazio za posljednju odluku o respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čitao je Bibliju i borio se za zrak. Oprostio se s obitelji, javio da će biti priključen na respirator. To je bilo posljednji put da su se čuli'',  kazala je.

Nije se izvukao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je i sa strane gledati kako izgleda ta prva crta bojišta u Covid ratu, na Hitnom prijemu Zavoda za infektologiju. Tri sestre, tri liječnika i tehničari u smjeni te kroz jutro uz pomoć glavne sestre pregledali su svakog, baš svakog hospitaliziranog bolesnika, kao i one koji mogu nastaviti liječenje doma, ali su pregledani na Hitnom prijemu jer ih je liječnik uputio.

Nema stajanja, doslovce se pada s nogu, ali ritam ne popušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zavodu za hitnu medicinu djelatnici nisu u Covid odijelima. Maske, vizir i rukavice su zaštitna oprema, a dnevno se stotine pacijenata obradi.

''Zvuči okrutno kada kažemo da je svakodnevica izgubiti pacijenta, nemamo u tom trenutku vremena proći bol jer moramo nastaviti dalje. Reanimiramo, intubiramo, shvaćamo da je saturacija (zasićenost kisikom, op.a.) niska, vidimo da ga gubimo. Daješ sve od sebe, a nije dovoljno, čovjek umire, užasno neopisiv osjećaj. Kad dođeš kući vraćaš film i shvatiš sav užas'' opisuje Željana Milovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod  stresom pod kojim rade zanemaruju svoje stanje.

''Obradimo' 130 ljudi dnevno, dođemo doma prazni, a mozak radi sto na sat. Vrtiš film jesi li sve napravio. Pomisliš na pacijenta koji je došao u teškom stanju, zoveš kolegice s odjela da vidiš kako je'', govori Milovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najgorih osjećaja je, kažu, pacijentu kada sazna da mora na respirator.

''Pri svijesti odlaziš u neizvjestan ishod. Uspavljuju vas, a vi ne znate hoćete li dobiti bitku i je li zadnji telefonski poziv zaista bio oproštaj'' dodala je Milovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boli je kada se priča da je Covid izmišljotina, a posebno joj je teško slušati komentare da se radi o ''starijim ljudima koji bi ionako umrli'', piše Dalmatinski portal.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo