Promijenio im se rukopis, boja glasa... / Nakon blage infekcije Covidom-19 dobili Parkinsonovu bolest: 'Prije zaraze nisu imali neurološke probleme'

Image
Foto: Pixabay

Imali su blage simptome, a onda razvili Parkinsonovu bolest

22.9.2020.
8:18
Pixabay
VOYO logo

Ovo je priča koja je objavljena u medicinskom časopisu The Lancent Neurology, a govori o o pacijentu (45) s vjerojatnom Parkinsonovom bolesti koja je dijagnosticirana nakon teške infekcije s akutnim respiratornim sindromom s koronavirusom.

Opisali su kako je pacijent po povratku iz SAD-a u Izrael primljen u bolnicu sredinom ožujka zbog suhog kašlja, bolova umišićima i gubitka njuha - klasičnih simptoma zaraze koronavirusom,  što je test na Covid-19 i potvrdio pokazavši pozitivan nalaz na zarazu. Pacijent nije imao temperautru niti je bilo potrebe za primanje kisika. Nakon tri dana test je bio negativan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentu se odjednom promijenio rukopis

"Tijekom trotjedne izolacije pacijentu se promijenio rukopis, bilo je poteškoća u govoru, pisanju poruka na mobitelu, primijetio je osjećaj drhtanja u desnoj ruci. Simptomi su se nastavili i kada se vratio kući iz bolnice" , opisali su liječnici.

Pacijent je na kraju završio na odjel neurologije u Medicinskom centru Share Zedek i to dva mjeseca otkako je bio pozitivan na koronu. Dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest. Nije to, nažalost, jedini ovakav slučaj. Slično su zabilježili u brazilskoj bolnici kada su istraživali pacijenticu od 35 godina koja je imala blagu infekciju Covidom-19. Nakon oporavka nije mogla pomaknuti desnu ruku, tijelo joj je bilo "usporeno", a promijenio joj se i ton glasa. "Prije zaraze koronom nije imala neuroloških problema", navode znanstvenici u spomenutom časopisu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nove preporuke /

HZJZ i službeno objavio: Smanjuje se izolacija na 10 dana, a evo tko se više neće morati testirati

Image
Nove preporuke /

HZJZ i službeno objavio: Smanjuje se izolacija na 10 dana, a evo tko se više neće morati testirati

Što kažu naši liječnici?

Predsjednica Udruge Parkinson i doc.prim.dr.sc Vladimira Vuletić još je na početku pandemije, objavljujući na stranicama udruge upute oboljelima navela:

“Prema nekim studijama prolongirani stres može razotkriti mnoge latentne kliničke slike Parkinsonove bolesti tako da postoji mogućnost da za vrijeme i iza ove pandemije svjedočimo većem broju dijagnosticiranih bolesnika s Parkinsonovom bolesti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo