RAVNATELJ DAO UPUTE / 'Naši volonteri ne traže novac, ali Crveni križ nije ni kurirska služba. Varalice prijavite policiji!'

Brojni volonteri i osoblje Crvenog križa pomažu ljudima. No, pojavile su se i osobe koje se lažno predstavljaju i traže novac

27.3.2020.
10:00
VOYO logo

"Naši volonteri su pokrenuti čovjekoljubljem, a ne materijalnim. Oni za svoje usluge ne traže novac i takvima ne otvarajte vrata. Prijavite policiji ako ste imali takvih situacija'', upozorio je izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt na redovnoj jutarnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hrvatski Crveni križ (HCK) upozorio je već dan ranije građanke i građane, osobito stare, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji koji nemaju nikoga da ih opskrbi namirnicama, da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju kao volonteri i volonterke Crvenoga križa i traže novčanu naknadu za dostavu hrane i lijekova. Međutim, volonteri i volonterke Crvenoga križa za svoju pomoć koju pružaju ranjivim skupinama u vrijeme epidemije koronavirusa ne traže nikakvu novčanu naknadu.

No, Markt je javnosti uputio još jedan apel: ''Molim sve građane da naše volontere ne doživljvaju kao kurirsku službu i da isključivo u hitnim situacijama kontaktiraju naše brojeve. Mi ćemo kao i uvijek biti na raspolaganju najugroženijima''.

Kako prepoznati volontere i volonterke Crvenog križa? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, volonteri i volonterke Crvenoga križa nose vidljive oznake crvenoga križa, najavljuju svoj dolazak i ispunjavaju obrazac s potrebnim podacima, a uz sve to strogo se pridržavaju svih mjera sigurnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren je za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine.  Osim dostave hrane i lijekova, volonteri Crvenoga križa 24 sata dnevno pružaju i psihosocijalnu podršku putem telefona 0800 1188.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo