Povratak karantene? / Nekoliko dana nakon ukidanja izvanrednog stanja: U Španjolskoj koronavirus izbio na 13 mjesta

Image
Foto: AP Images

Na Kanarskim otocima lokalne vlasti testiraju sve emigrante koji pristižu čamcima iz Afrike

24.6.2020.
13:13
AP Images
VOYO logo

Samo tri dana nakon što je Španjolska ukinula izvanredno stanje i ušla u "novu normalu", koronavirus je nanovo izbio u nekim dijelovima zemlje što izaziva zabrinutost uoči neizvjesne turističke sezone.

Dosad je zabilježeno 13 aktivnih točaka širenja virusa u međusobno udaljenim područjima Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak na staro

Neki dijelovi istočne pokrajine Aragón morali su se vratiti dva koraka unatrag, u fazu strogih preventivnih mjera, nakon što je posljednjih dana porastao broj novooboljelih.

Ondje se u posljednja 24 sata inficiralo 45 osoba od ukupno 108 u čitavoj Španjolskoj, podatak je ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
od 4. srpnja /

Johnson najavio popuštanje mjera: Britanci će opet moći u restorane, pubove, na frizure...

Image
od 4. srpnja /

Johnson najavio popuštanje mjera: Britanci će opet moći u restorane, pubove, na frizure...

Virus je ponovo izbio i u južnim primorskim gradovima Málagi i Valenciji, te sjevernom gradu Valladolidu i pokrajini Navarri.

Na Kanarskim otocima testiraju emigrante

U katalonskom gradu Lleidi zarazilo se 18 osoba u domu umirovljenika, od čega trinaest umirovljenika i pet zaposlenika. Na Kanarskim otocima lokalne vlasti testiraju sve emigrante koji pristižu čamcima iz Afrike nakon što je u dva gumenjaka bilo 25 inficiranih putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica i glasnogovornica vlade María Jesús Montero izjavila je u utorak kako je pandemija koronavirusa u Španjolskoj pod kontrolom te se odvija sukladno očekivanjima pa vlada ne razmatra ponovno proglašenje izvanrednog stanja "niti u kratkom niti srednjem roku".

Otvorene granice

Izvanredno stanje ukinuto je u nedjelju poslije 98 dana i šest produženja tijekom kojih se 47 milijuna stanovnika smjelo ograničeno kretati bez masovnih okupljanja. Od nedjelje su otvorene granice i dopuštena turistička putovanja, no zasad nema značajnih dolazaka putnika u zemlju kao niti putovanja unutar Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kraja veljače je od koronavirusa preminulo 28.325 osoba. Zarazilo se 246.752 stanovnika od čega ih je izliječeno 150.376.

Postupno popuštanje traje od 14. ožujka

Montero je rekla kako će vlada u slučaju drastičnog pogoršanja situacije aktivirati "sve mehanizme protiv širenja virusa". Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja u Europi, bila je uvela stroge mjere zatvorivši stanovnike u stanove i kuće 14. ožujka, a zatim postepeno popuštala mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je svaka od 17 autonomnih pokrajina zadužena za vlastito donošenje mjera sukladno lokalnoj situaciji. Nošenje zaštitnih maski obavezno je u čitavoj Španjolskoj kao i održavanje udaljenosti od ostalih prolaznika na ulicama i u objektima poput kafića i muzeja s ograničenim brojem mjesta.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo