svi su iz Virovitičko-podravske županije / Nevjerojatno! Prijavljeno pet osoba zbog širenja lažnih vijesti o koronavirusu, evo što su pisali

Image
Foto: Shutterstock

Bit će privedeni sucu za prekršaje

30.3.2020.
20:06
Shutterstock
VOYO logo

Pet osoba iz Virovitičko-podravske županije prijavljeno je zbog širenja lažnih vijesti o epidemiji koranavirusa na društvenim mrežama, potvrdio je u ponedjeljak Hini načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marijo Klement.

Optužne prijedloge pokrenula je Policijska uprava virovitičko-podravska, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, za što će petero osoba biti privedeno sucu za prekršaje, rekao je Klement.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe protiv kojih su pokrenuti optužni prijedlozi, na društvenim su mrežama i komentarima ispod tekstova na portalima objavljivali potpuno nepotvrđene informacije o epidemiji, broju testiranih i broju zaraženih na području Virovitičko-podravske županije, dodao je.

„Pisali su da nam netko brani da objavimo točne podatke i da je virus prisutan u našoj županiji, a da se o tome šuti te da se uzima mali broj uzoraka“, objasnio je Klement.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne komentare u sumnju vjerodostojnosti podatka prema kojima u Virovitičkoj-podravskoj županiji nema pozitivnih na korona virus i broju uzimanja uzoraka, komentirao je i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo 'Sveti Rok', dr. Miroslav Venus.

„Moram iskazati svoje osobno i profesionalno razočarenje u postupke nekih kolega, a posebno laika jer šire objede i zlonamjerne priče koje me vrijeđaju kao epidemiologa. Postupak i broj uzimanja uzoraka provodili smo temeljem protokola koji je napravio Hrvatski zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i europskog CDC-a. One su se mijenjale kao što su se i ostale stvari tijekom vremena mijenjale. Svaku potencijalnu osobu koja bi mogla biti pozitivna na koronavirus, profesionalno i odgovorno smo uzimali,, uzimamo i uzimat ćemo“, rekao je Venus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedio je podatke o broju uzetih uzoraka s drugim županijama.

„Do nedjelje, 29. ožujka, smo uzeli 38 uzoraka na 76.131 stanovnika, a Bjelovarsko-bilogorska županija 48 na 108.826 stanovnika, Požeško-slavonska 20 na 68.708 stanovnika“, rekao je Venus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako ovi podaci pokazuju da je broj uzetih uzoraka vrlo sličan te se ne može reći da Virovitičko-podravska županija testira manje od ostalih i da zbog toga nema pozitivnih.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo