40 kuna po komadu / Nisu ni stigle, a već su razgrabljene: Maske koje ubijaju koronavirus rasprodane u rekordnom roku

Radi se o troslojnoj maski koja ima unutarnji i vanjski sloj impregniran sa bakar oksidom

31.8.2020.
7:00
VOYO logo

Maske naše svagdašnje, više ili manje štite. Preporuka je da se nose, a one za koje se tvrdi da ubijaju koronavirus stigle su u Hrvatsku i već su prodane u rekordnom roku.  

Riječ je o maskama koje se izgledom baš i ne razlikuju od kirurških, ali u sebi sadrže bakar oksid čije je antibakterijsko i antivirusno svojstvo odavno dokazano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijaju li zaista koronavirus, koja im je cijena i jesu li štetne za upotrebu, istražila je to naša Ružica Đukić. 

Nisu ni stigle, a već su razgrabljene. U ovoj je ljekarni od kad su stigle prodano više od 1000 komada.  Za novu pošiljku već je sastavljena i lista čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERA SIGURNOSTI /

Ministarstvo zdravstva ispituje maske s bakrom koje 'ubijaju virus': 'Moraju proći stroge kontrole'

Image
PROVJERA SIGURNOSTI /

Ministarstvo zdravstva ispituje maske s bakrom koje 'ubijaju virus': 'Moraju proći stroge kontrole'

"Traže ili one maske s bakrom ili one izraelske maske jer većina ljudi je čula nešto o tome na televiziji. Neki razumiju otprilike o čemu se radi. Neki samo znaju da su to višekratne maske koje mogu koristiti više puta pa računaju da će im biti isplativije. ", izjavila je Marina Marušić Fojs, magistra farmacije.

A evo na kojem principu djeluju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je troslojna maska koja ima unutarnji i vanjski sloj impregniran sa bakar oksidom. Taj bakar oksid djeluje antivirusno i antibakterijski, a to je to svojstvo koje onda omogućava da se ta maska može više puta koristiti zato što s eona neće sama onečistiti, zaprljati sa tim virusnim materijalom", rekla je Marušić Fojs.

Cijena je 40 kuna po komadu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već i na dodir vidi se razlika između ove i onih drugih maski. Proizvođač kaže da se može koristiti s obje strane i da joj je trajnost, ono što se kaže, dok ne pukne. 

Ili dok se jako ne smoči. Osmišljena je prvenstveno za medicinske djelatnike, a proizvođač tvrdi da ne izaziva iritacije na koži i ono još važnije da neutralizira viruse, bakterije i gljivice u par minuta. To su potvrdile i studije u tri različita laboratorija. Masku se bez prestanka može nositi tri sata, a onda bi je bilo dobro 40-.tak minuta ostaviti sa strane da bi bakar uništio sve ono loše što se možda na njoj našlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno nemamo nikakvih informacija koje bi ukazivale da su ove maske na bilo koji način štetne za korisnika. Ove su maske na naše tržište stavljene kao medicinski proizvodi klase prvog rizika. To označava nizak stupanj rizika za korisnike", pojasnila je Ivana Šipić Gavrilović iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Ali i viši stupanj zaštite od virusa i bakterija...A čuva i prirodu jer se cijela može reciklirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo