Ma, što znaju Nijemci... / Njemački RKI objavio na hrvatskom upute o cijepljenju, bitno drugačije od HZJZ-a za one koji su preboljeli

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Razlike se primjećuju i tamo gdje se opisuje djelovanje cjepiva na Deltu i na Omikron, kod učinkovitosti kod djece, čak i pri docjepljivanju nekim cjepivima

4.2.2022.
9:20
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U najnovijem letku s informacijama o cjepivima i s uputama kako se i kada cijepiti, njemački Institut Robert Koch (RKI) objavio je na hrvatskom jeziku da se necijepljene osobe koje su preboljele COVID, trebaju cijepiti najmanje 3 mjeseca nakon zaraze.

RKI se pritom poziva na njemački STIKO, odnosno na njihov nacionalni Stalni odbor za cijepljenje. Riječ je o uputama aktualiziranima 14. siječnja ove godine, a objavljenima 1. veljače na stranicama instituta prema čijim nalazima svoje politike oblikuje službeni Berlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bitno drugačije od onoga što se može vidjeti na stranicama HZJZ-a. 

"Osobe koje su preboljele COVID-19, neovisno o tome je li osoba cijepljena prije obolijevanja, preporučujemo da najmanje šest mjeseci nakon preboljenja prime najmanje jednu dozu cjepiva", stoji u informacijama HZJZ-a od 3. siječnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatska plaća 'danak u krvi' /

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: 'Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom'

Image
Hrvatska plaća 'danak u krvi' /

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: 'Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom'

HZJZ u tom dijelu donosi i link na dokument "Privremene preporuke za cijepljenje", koji datira još od 10. studenog 2021., a u kojem stoji isto. Uspoređujući dva dokumenta, primjećuje se i to da RKI za takve osobe, necijepljene koje su preboljele koronu, koristi termin "trebaju", dok HZJZ navodi da im se "preporučuje".

Razlika između dva dokumenta vidi se i u tome što HZJZ navodi, osim cjepiva Johnson&Johnson/Janssen, te mRNA cjepiva Pfizera i Moderne, također i AstraZenecino cjepivo. RKI AstraZenecu uopće ne navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RKI za Janssen piše da oni koji su primalno primili Janssen, najmanje 4 tjedna poslije trebaju primiti "dodatnu dozu nekog mRNA cjepiva… kako bi optimirali svoju zaštitu cijepljenjem".

Osim toga, detaljno se navode upute o cijepljenju i informacije za sva druga mRNA cjepiva, te za osobe koje su imunokompromitirane, za djecu – i to posebno u dobi od 5 do 11 godina, te za starije od 12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika između HZJZ-a i RKI-a postoji i u dijelu u kojem se govori o djelotvornosti, odnosno učinkovitosti cjepiva. HZJZ okvirno navodi da važeće kliničke studije pokazuju različitu djelotvornost različitih cjepiva, da mRNA pružaju "nešto veću zaštitu nego vektorska cjepiva" i da se dodatni podaci o učinkovitosti još uvijek prikupljaju.

HZJZ navodi da se za sva cjepiva koja su registrirana u Republici Hrvatskoj "može reći da pružaju bolju zaštitu od teških oblika bolesti nego od lakših oblika bolesti". Usto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatni podaci o učinkovitosti spomenutih cjepiva se još uvijek prikupljaju pažljivim praćenjem pobola cijepljenih i necijepljenih osoba u populaciji i u kontekstu pojave novih mutiranih varijanti, te je u ovom trenutku teško odrediti točne procjene učinkovitosti za sve varijante virusa i sve dobne skupine."

RKI je konkretniji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema trenutnim saznanjima, potpuno cijepljenje cjepivima mRNA vrlo je učinkovito. Studije koje ispituju zaštitu od Delta varijante, pokazuju približno 90% učinkovitosti u pogledu prevencije teške bolesti; zaštita od blagih tijekova bolesti niža je s dostupnim mRNA cjepivima."

RKI spominje i varijantu Omikron:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rani podaci o zaštitnom učinku protiv varijante Omikron pokazuju manju učinkovitost u usporedbi s onom varijante Delta. Nakon primjene pojačanog cijepljenja, međutim, utvrđeno je značajno poboljšano zaštitno djelovanje protiv simptomatske infekcije i teške bolesti s varijantom Omikron."

Za djecu starosti između 12 i 17 godina kaže dalje da dvostruko cijepljenje Comirnatyjem i Spikevaxom pruža 100 posto zaštite od COVID-a. Za djecu u dobi između 5 i 11 godina RKI piše da ih potpuno cijepljenje Comirnatyjem štiti od COVID-a 91 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelovite tekstove uputa možete sami pročitati na stranicama RKI-a i HZJZ-a.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo