zaraza i gripom i koronom / Nova godina donijela je u Hrvatsku fluronu: Dok slabi interes za cijepljenje, raste potražnja za COVID testovima

Neke ljekarne više nemaju COVID testova nakon novogodišnjih praznika

4.1.2022.
19:35
VOYO logo

Nakon Izraela flurona je potvrđena u BiH, ali i u Hrvatskoj. Riječ je o zarazi istodobno gripom i koronom. Prvi slučaj je mlada žena koja se zarazila u Hrvatskoj.

Od početka nove godine porasla je potražnja za testiranjem. Liječnici obiteljske medicine dobivaju stotine poziva jer svi traže testiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javila se jedna mlađa osoba sa simptomima koji su bili preklapajući između COVID-a i gripe. Blaži izraženi, osoba je poslana na PCR test i PCR test je negativan. Sad je pitanje je li se ta osoba prerano testirala", kazala je Davorka Došen-Mrak, liječnica obiteljske medicine.

Image
korona u susjedstvu /

Flurona potvrđena i u BiH, kao i rast dnevnih brojki, no vlasti za sada ne posežu za strožim mjerama

Image
korona u susjedstvu /

Flurona potvrđena i u BiH, kao i rast dnevnih brojki, no vlasti za sada ne posežu za strožim mjerama

Gripa, korona, omikron i flurona

Prva osoba s fluronom testirala se točno na vrijeme. Potvrđene su joj korona i gripa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o običnoj sezonskoj gripi, u mlade 27-godišnje bolesnice koja je dobrog kliničkog stanja. Kod nje je dakle potvrđena pojava i gripe i korone. Ono što neki nazivaju flurona je već u Hrvatskoj", rekao je ministar Beroš.

U Hrvatskoj je naručeno i 600.000 doza cjepiva protiv gripe, ali interes je slab. "Imali smo čak ideju da bismo te doze donirali liječnicima obiteljske medicine, da možda mogu cijepiti svoje bolesnike, ali koliko čujemo i oni imaju viška cjepiva. Tako da će cjepiva propasti", kaže Mario Vrebčević, magistar farmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je u Hrvatskoj 190 slučajeva gripe, a razliku između gripe i korone ili prisutnost i jedne i druge moguće je otkriti testiranjem.

"Gripa je puno teža na početku, odnosno nagli je porast temperature i simptomi se javljaju prije, kraća je inkubacija, Kod korone, simptomi počinju s blažim simptomima i nažalost mogu završiti s težom kliničkom slikom, pneumonijama, na respiratoru i težim ishodom", objašnjava Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Klinici za infektivne bolesti bilo je par sumnji na dvostruku infekciju, ali nisu potvrđene. "Moramo istaknuti da to nije nekakvo spektakularno otkriće i stvar. Uobičajene su dvojne pa čak i znaju se dogoditi trojne infekcije, dvojne infekcije ili respiratornim virusima i s dva različita mikroorganizma", tvrdi Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Više je od 100 suspektnih slučajeva omikrona, nakon nove godine buknula je zaraza, pa ljekarne ostaju bez testova. "Buknula je potražnja za covid testovima, izgleda da je to vezano uz ovi novi soj omirkon. Potražnja je veća nego ikad, Mi doslovce nismo uspjeli nabaviti toliko koliko ljudima treba", potvrđuje Vrebčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz gripu, koronu, omikron i fluronu. Pojavila se i nova varijanta virusa u Francuskoj s 46 mutacija i to kod osobe koja je doputovala iz Kameruna.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo