Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
COVID ANKSIOZNOST

Novi sindrom povezan s koronom! Mogao bi spriječiti ljude da se vrate u staro normalno: 'Ovo bi mogao biti veliki problem'

Stručnjaci smatraju da se pojave poput straha od korištenja javnog prijevoza ili višesatno čišćenje doma, neće lako smiriti

Image
Foto: Pixsell
RTL Vijesti/ 25.4.2021. u 14:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici su zabrinuti zbog mogućnost da bi anksioznost nastala zbog pandemije koronavirusa mogla neke ljude navesti da stvore kompulzivne higijenske navike koje bi ih mogle spriječiti u ponovnoj integraciji u vanjski svijet, unatoč padu hospitalizacija i smrtnih slučajeva uzrokovanih covidom.

Koncept "sindroma covid anksioznosti" prvi su teoretizirali Ana Nikčević sa Sveučilišta Kingston i Marcantonio Spada sa Sveučilišta South Bank u Londonu, kada su primijetili da ljudi razvijaju određeni niz osobina kao odgovor na pandemiju. Te osobine uključuju prisilnu provjeru prisutnosti simptoma zaraze, izbjegavanje javnih mjesta i opsesivno čišćenje, piše The Guardian.

No, sada smatraju da se pojave poput izbjegavanja bilo kakvih prijetnji, strah od korištenja javnog prijevoza ili višesatno čišćenje doma, neće lako smiriti čak niti kada covid bude pod kontrolom, prenosi Net.hr.

"Strah je normalan. Vi i ja trebali bismo se bojati virusa, jer je opasan. Međutim, razlika u pogledu razvijanja psihopatološkog odgovora je u tome ponašate li se na pretjeran sigurne načine koji vas zaključavaju u strah. Očekujem da ćemo imati dijelove stanovništva koji izbjegavaju ponovno društveno angažiranje i neprestano se brinu zbog virusa u mjesecima koji dolaze, bez obzira jesu li cijepljeni ili ne", smatra Marcantonio Spada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Vijesti/ 25.4.2021. u 14:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
jasna poruka

VIDEO Policija o provođenju novih mjera: 'Neće biti nasilnog upada u stanove'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba