OGLAS

Osip, ljuštenje kože... / Novi soj koronavirusa uzrokuje promjene na ovim dijelovima tijela: 'Obratite pozornost na ove simptome'

Image
Foto: BJD, Screenshot/Twitter

Peckanje, žarenje, osip u ustima, kao i ljuštenje kože na dlanovima i stopalima

27.1.2021.
9:20
BJD, Screenshot/Twitter
VOYO logo


Promjene na ustima, rukama ili nogama mogle bi biti znakovi zaraze novim koronavirusom, sugerira novo istraživanje. Znanstvenici su otkrili da je 25 posto pacijenata s Covidom-19 viđenih u travnju 2020. imalo upalu jezika, kvrge i čireve na jeziku.

Image
Biden obećao /

Vlada SAD-a planira do ljeta imati dovoljno cjepiva za većinu Amerikanaca: Kupit će još 200 milijuna doza cjepiva

Image
Biden obećao /

Vlada SAD-a planira do ljeta imati dovoljno cjepiva za većinu Amerikanaca: Kupit će još 200 milijuna doza cjepiva

Štoviše, gotovo 40 posto tih pacijenata imalo je crvenilo, peckanje i osip na dlanovima i tabanima. Tim iz bolnice Universitario La Paz, Madrid, Španjolska, kaže da bi liječnici i medicinske sestre trebali pregledati usne šupljine i šake i noge osumnjičenih pacijenata s novim sojem Covida-19 kako bi im brže dijagnosticirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(British Journal of Dermatology) 

Nalazi su objavljeni u British Journal of Dermatologyju, a imaju 666 blago do umjerenih bolesnika s Covidom-19 liječenih između 10. i 25. travnja. Ukupno 45,7 posto ima promjene na jeziku, rukama ili nogama. Otprilike svaki četvrti pacijent, 25,7 posto, primijetio je promjene na svom jeziku, što je postalo poznato kao "prekriveni jezik". Najčešća promjena bio je prolazni jezični papilitis, odnosno upala papila ili male kvržice na površini jezika, prenosi DailyMail

https://onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/fa86ee6e-f26e-467a-adc7-20496dc4baad/bjd19564-fig-0001-m.png



Još 6,9 posto izjavilo je da ima aftozni stomatitis, koji se javlja kada se pojave benigni i nezarazni čirevi na ustima. Uz to, 6,6 posto je izvijestilo o glositisu, upali jezika koja uzrokuje njegovo bubrenje u veličini i promjenu boje. Gotovo četiri posto imalo je mjestimičnu depapilaciju - kada se na površini jezika pojavi bjelkasta prevlaka. U međuvremenu, otprilike 40 posto pacijenata izvijestilo je da su imali promjene na rukama i nogama.Najčešća pojava je bila difuzna deskvamacija, ljuštenje kože.

Oko 15 posto pacijenata imalo je crvenkasto smeđe pojave na dlanovima i tabanima. Manji postotak, 6,9 posto, prijavio je neki oblik osipa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo