novi soj / Novi soj, nove mutacije ali i nova cjepiva: EMA poručuje ako bude potrebno prilagodit će se postojeća

Iako zaraženi novim sojem virusa imaju blagu kliničku sliku prerano je zaključiti da bi omicron mogao iskorijeniti postojeće sojeve i pandemiju privesti kraju

30.11.2021.
19:40
VOYO logo

Europska agencija za lijekove objavila je da bi mogla odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u tri do četiri mjeseca. Do tada, poručuju epidemiolozi važno se cijepiti postojećima.

"Mi bismo bili u poziciji odobriti ih kroz tri do četiri mjeseca. Farmaceutske Tvrtke morat će prilagoditi svoje formule kako bi uključile nove sekvence virusa. Zatim, moraju pokazati da proizvodni sustav funkcionira, potom i provesti klinička ispitivanja kako bi potvrdili da to funkcionira i u praksi", objasnila je Emer Cooke, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na velik broj mutacija koje ima omicron, epidemiolozi poručuju važno se cijepiti i docijepiti onim vrstama cjepiva kojima sada raspolažemo.

"Protutijela koja se stvore će u određenoj mjeri smanjiti mogućnost zaražavanja, a cjepivom razvijamo i staničnu imunost. Zaštita od težih oblika bolesti, od smrti se i u ovakvoj situaciji može očekivati", kaže Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Novi soj /

EU bi mogla odobriti cjepivo protiv omikrona tek za tri do četiri mjeseca: 'Postojeća cjepiva će djelovati'

Image
Novi soj /

EU bi mogla odobriti cjepivo protiv omikrona tek za tri do četiri mjeseca: 'Postojeća cjepiva će djelovati'

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrole bolesti omicron nema utjecaj na osjetljivost PCR i brzih antigenskih testova.

"Kada Europska komisija prepozna da ti testovi nisu pouzdani za detekciju infekcije oni će se očitovati, u tom smjeru ići će i uputa HZJZ-a hoće li se primjenjivati ti antigenski testovi, hoće li se koristiti neki drugi ili će se detektirati isključivo PCR-om",rekla je Dolores Peruč iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prije tjedan dana broj novozaraženih pao je za 20 posto. Međutim, brojka hospitaliziranih i preminulih i dalje je visoka. U KB Dubrava slobodnih kreveta gotovo da nema, 170 je covid pacijenata, 33 ih je na respiratoru.

"Intenzitet je visok, osoblje je opterećeno, tim više što osim covid pacijenata mi zbrinjavamo i pola milijuna bolesnika koji gravitiraju našoj bolnici. Ono što nas jako žalosti je kada vidimo prosvjede, ljude koji sumnjaju u učinkovitost cjepiva u postojanje korone. Toliko smo smrti mogli izbjeći da su se ljudi na vrijeme cijepili", kazao je Đivo Ljubičić, pročelnik Zavoda za pulmologiju KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno 64 posto odraslog stanovništva, iako interes raste to nije dovoljno.

"Puno je booster doza, a malo je prvih doza tako da se nadamo da će se taj broj osoba koji dolaze po prvu dozu povećati", izjavila je Danijela Lakošeljac iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Iako zaraženi novim sojem virusa imaju blagu kliničku sliku prerano je zaključiti da bi omicron mogao iskorijeniti postojeće sojeve i pandemiju privesti kraju, smatra Goranka Petrović. "Mi smo u nezgodnoj situaciji, imamo nedovoljno cijepljenih, imamo delta soj i predblagdansko vrijeme s puno druženja i ako dodamo još jednu visokozaraznu varijantu koju očekujemo - to nije dobro", kaže.

U tijeku su istraživanja, a kolika je prijetnja novi soj virusa, više informacija trebali bi imati za dva do tri tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo