Kako dalje s mjerama / Novozaraženih je 1098, ali restrikcije ne popuštaju: 'Produljujemo mjere do 31. siječnja'

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik Stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za medije kazao da unatoč broju novozaraženih, nisu skloni ukidanju pojedinih mjera

8.1.2021.
10:50
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Danas, 8. siječnja, ističu restrikcije koje je Stožer ranije donio. Pri tom, kafići, restorani i teretane po dosadašnjoj Odluci imaju zabranu rada do 10. siječnja.

Image
nove brojke /

Stižu podaci po županijama: Novih 176 slučajeva zaraze koronavirusom u Zagrebu

Image
nove brojke /

Stižu podaci po županijama: Novih 176 slučajeva zaraze koronavirusom u Zagrebu

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. U odnosu na jučer 15 novih na respiratoru. U 24 sata oporavljenih je 1538.

U posljednja 24 sata preminulo je 38 ososba, ukupno 4304 su preminule u Hrvatskoj. U samoizolaciji je 18.277 osoba. 74,6 godina je prosjek umrlih,a  preminule su  tri osobe u dobi od 58 godina, imale su komorbiditete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljeno je 24.759 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Capak izvijestio je da smo u tjedan imali 1170 pozitivnih 5031 testirana. Trenutna stopa incidencije je 351,8  u 14 dana. Na sredini smo EU. Krajem studenog imali smo incidenciju 974 i bili sm na 26 mjestu na ljestvici zemalja EU od 27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović potvrdio je da mjere ne popuštaju do 31. siječnja.

"Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Do 31. siječnja. Radi se o tri odluke", potvrdio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su članovi Stožera odgovarali na novinarska pitanja

Što je potrebno da se mjere ukinu ili ublaže, kakva epidemiološka slika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo pozitivne trendove. Kazali smo već još uvijek ne možeo podvući crti iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom", rekao je Božinović. 

"Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze", napomenuo je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećm razdoblju razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine, dodao je Božinović.

"Mi jesmo razgovarali o cut off pointovima i situacijama gdje bi se mjere popuštale, Međutim, situacija se strahovito brzo mijenja i imali smo nepredviđenih situacija poput potresa i pojave novih sojeva koji su zarazniji, jako je teško držati se semafora. Ono što treba reći. iznad smo vutt off pointa, a to je da 14 dana traje incidencija koja je niža od 300 u razdoblju u 14 dana. Mi ga još nismo dosegli", pojasnio je Capak i doda da ih zabrinjava situacija u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alemka Markotić dodala je da moramo paziti na bolničke kapacitete koji tek sad malo olakšavaju.

"Tu su i mutanti iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike, i vjerojatno ovaj veliki porast u VB  je vjerojatno zbog toga, mutanti su gotovo 70 posto virulentniji. Jučer su razne zemlje rekle da se preporuča praćenje i sekvenciranje različitih uzoraka da vidimo što se događa u različitim zemljama", poručila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad mutanti ne uzrokuju tešku klinički sliku, ali su veći brojevi i veća je mogućnost ako se brže širi da će pogoditi više ljudi s komorbiditetima pa i to može rezultatirati s visokom smrtnošću, dodala je.

Mogu li se profesionalni cijepiti prije opće populacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je usvojila plan cijepljenja i mi imamo razrađene prioritete. Ukoliko budemo imali dovoljno cjepiva, naravno da ćemo o tome razgovarati i modificirati prioritete. Plan smo već modificirali s obzirom na Sisačko- moslavačku županiju pa veće količine šaljemo tamo. Prva tranša Moderne bit će vjerojatno kompletno preusmjerena toj županiji", kazao je Capak. 

Vidi li se utjecaj potresa na epidemiološku situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji? Hoće li biti brzih testova za volontere?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi imamo zabilježen povećan broj slučaja korone u toj županiji. Naravno da to je posljedica potresa,  radi se o domu za starije i hitnim službama koje su bile na licu mjesta. Danas je 60 novih slučajeva u toj županiji", reako je Capak i dodao da se radi sve da se spriječi veća zaraza.

"Teško je ocijeniti još u kojoj je mjeri veći broj novih zaraženih. Mi smo ogroman broj antigenskih testova uputili na teren i kontinuirani se oni rade na području Banovine", dodao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s opasnim medicinskim otpadom kod KB Dubrava i klinike "Fran Mihaljević"?

Vili Beroš je rekao da su svjesni problema infektivnog medicinskog otpada koji se pohranjuje pored bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zdravstvene ustanove produciraju povećane količine zdravstvenog otpada. Kada je riječ o KB-u Dubrava, to je oko tri tone dnevno, odnosno oko 100 tona mjesečno. Moramo sudjelovati u rješavanju problema obrade otpada, iako je to u domeni Ministarstva gospodarstva'', rekao je i dodao da su pomoć u zbrinjavanju otpada tražili i od drugih zemalja, ali svi imaju isti problem.

''Ili ćemo naći neki drugi lokalitet za zbrinjavanje otpada, ali to nije rješenje. Ili spaljivanje otpada. Nažalost, spalionice opasnog otpada u Hrvatskoj nema, pa moramo tražiti alternativne načine'', rekao je Beroš i dodao da će sredinom idućeg tjedna pronaći riješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je kriterij za povratak u škole?

Božinović je ponovio da se o tome raspravlja, a da će javnost pravovremeno o svemu izvijestiti minisgtar Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojite li se da će se korona raširiti po Hrvatskoj zbog situacije u Banovini?

"Tamo se mogu obaviti brzi testovi prije povratka u vlastite županije. Osobe imaju uputstva kako se ponašati. Naravno da je situacija spašavanja rizična i nije bilo moguće pridržavati se mjera. Nadamo se da ćemo držati situaciju pod kontrolom cijepjenjem, brzim testiranjem", poručio je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović nije htio komentirati navode da se u potresu pogođenim područjima ragiralo kasno.

Kakva je situacija s dolaskom cjepiva u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao mala zemlja i malo tržište bez pomoći EK ne bismo mogli dobiti toliko cjepiva jer i inače imamo problema s nabavom jer veliki igrači dobiju prije nas. Ili nam ponude cjepivo s kratkim rokom trajanja, mi dobijemo na 18 mjesec ili 12 mjeseci, a bogatije zemlje dobiju 3 godine. Tako da je za nas povoljno to što smo dobili prema broju stanovnika, i mislimo da smo dobili ravnomjerno", kazao je Capak.

Neke zemlje su išle individualno pa je onda kod njih drugačije, pa su možda dobili više. Mi smo dio familije EU i trebamo solidarno s njima dijeliti, ja mislim da smo dobili sve raspodijelili, jedino ove početne doze su mogle biti malo veće, dodao je.

Spomenuo je i da ćemo kroz čitavu godinu ćemo dobiti 1,6 milijuna doza.

Jeste li zadovoljni akcijom cijepljenja ministara i brzinom cijepljenja?

"Mislim da je cijepljenje ministara i predsjednika nakon cijepljenja članova Stožera završilo dobro i odigralo svoju ulogu. Time smo mi htjeli građanima pokazati da se radi o sigurnom cjepivu i jedini način da se spriječi epidemija. To je bio zajednički dogovor, a je li bilo dobro, vidjet ćemo. Mislim da s odjecima tog događaj trebamo i možemo biti zadovoljni", ustvrdio je Capak. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo