studija izazova / Objavljeni rezultati studije u kojoj su ljude namjerno zarazili koronavirusom. Otkriveno kako se virus kreće kroz tijelo

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici sada znaju da male količine virusa, oko 10 mikrona, što je količina jedne kapljice kada netko kašlje ili kihne, mogu dovesti do bolesti

1.4.2022.
14:00
Shutterstock
VOYO logo

Potreban je samo jedna malena kapljica puna koronavirusa, ne puno veća od ljudske krvne stanice, da bi se netko zarazio koronavirusom. U ovom istraživanju su se zdravi dobrovoljci namjerno zarazili koronom.

Ovakva istraživanja, nazvana "studije izazova", mogu biti kontroverzna jer se zdravim osobama namjerno daje virus ili neki drugi patogen kako bi se proučavao njihov učinak na ljudsko tijelo. Unatoč zaštitnim mjerama, element rizika postoji, posebice kada se proučava novi virus. No takva su istraživanja iznimno važna za razumijevanje tijeka infekcije, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista ne postoji nijedna druga vrsta studije u kojoj to možete učiniti jer obično na pacijente obraćate pozornost samo ako su razvili simptome, pa tako propuštate sve one prethodne dane kada se infekcija razvija", kazao je dr. Christopher Chiu, glavni autor studije i liječnik zaraznih bolesti te imunolog londonskog Imperial Collegea.

Istraživanje je počelo u ožujku 2021. godine i sudjelovalo je 36 dobrovoljaca u dobi između 18 i 30 godina. Smjeli su sudjelovati samo ako nisu imali čimbenike rizika za razvoj teške bolesti covid-19, kao što su prekomjerna tjelesna težina, smanjena funkcija bubrega ili jetre, kao i bilo kakvi problemi s plućima, srcem ili krvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVA STUDIJA /

I ovo se dogodilo! Znanstvenici istražili umanjuje li Ivermektin rizik od hospitalizacija u slučaju COVID-a. Ne, ne bi ga trebali piti

Image
PRVA STUDIJA /

I ovo se dogodilo! Znanstvenici istražili umanjuje li Ivermektin rizik od hospitalizacija u slučaju COVID-a. Ne, ne bi ga trebali piti

Ukupno je zaraženo 18 sudionika, od kojih dvoje nikada nije razvilo simptome. Oboljeli nisu imali teži oblik bolesti te su im samo nosevi bili začepljeni, kihali su i boljelo ih je grlo. Čak 83 posto dobrovoljaca u određenoj je mjeri izgubilo njuh, dok njih devetero uopće nije osjećalo miris.

Gubitak njuha se nakon završetka istraživanja većini vratio te se samo jednoj osobi nije vratio u normalu, ali se poboljšao. Ipak, to zabrinjava jer su rezultati jedne druge nedavne studije pokazali da je gubitak njuha povezan s promjenama u mozgu. Dr. Chiu kaže da su dobrovoljcima dali kognitivne testove ne bi li provjerili njihovo kratkoročno pamćenje i vrijeme reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda još uvijek proučavaju te podatke, znanstvenik vjeruje da će ti testovi zaista biti informativni. Niti jednom dobrovoljcu infekcija nije zahvatila pluća, a dr. Chiu misli da se razlog krije u tome što su bili mladi, zdravi i zahvaćeni malim količinama virusa.  U ovim pažljivo kontroliranim uvjetima, istraživači su uspjeli saznati puno o virusu i o tome kako se kreće kroz tijelo. Sada znaju da male količine virusa, oko 10 mikrona, što je količina jedne kapljice kada netko kašlje ili kihne, mogu dovesti do bolesti. 

Isto tako, vidjeli su da covid-19 ima vrlo kratko razdoblje inkubacije te da je potrebno oko dva dana nakon infekcije da osoba počne izbacivati virus. Istraživači su saznali i da ljudi oslobađaju velike količine virusa prije nego pokažu simptome i da zaražene osobe mogu izbaciti visoke razine virusa bez ikakvih simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i saznanje da se virus mogao otkriti u stražnjem dijelu grla otprilike 40 sati nakon što je ušao u tijelo. Bilo je potrebno oko 58 sati da se virus pojavi u brisevima iz nosa. Uz to, studija je pokazala da brzi testovi kod kuće djeluju vrlo dobro u otkrivanju je li osoba zarazna.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo