koronašoping / Od brašna i WC papira do televizora i 'plejki': Istražili smo što sve Hrvati kupuju u doba koronavirusa

Podaci porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo osjetno usporilo

5.4.2020.
9:55
VOYO logo

Covid-19 preokrenuo je naše živote. Promijenio je društvene odnose, presložio prioritete, a u velikoj mjeri mijenja tržište i naše kupovne navike. 

Unutar svoja četiri zida provodimo više vremena nego ikad, kuće i stanove preuredili smo u bunkere, školske učionice, urede, frizerske salone… Za sve to treba se i opremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su krenule najave o zatvaranju trgovina i restorana, po kućanstvima se počela gomilati hrana. U jednom trgovačkom lancu kažu da su se u prvoj fazi kupovali zamrzivači i pekači kruha, a onda je uslijedila druga faza. 

"Kad su se namirili s tim proizvodima - djeca su doma nema škole, potrebne su im bile dodatne televizije. Da bi se djeca zabavila, bilježimo i porast tih tv-a i plejki", kaže nam član Uprave Pevexa Jure Radoš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je ova trgovina ušla u novu fazu - masovno su se krenuli prodavati brijači i šišači. Nakon potresa službeno su otvoreni, pa po zagrebačkim centrima bilježe porast prodaje građevinskog materijala, gipsanih ploča, boja za zidove, mase za gletanje i cementa.  Miljenko nije direktno pogođen potresom, no prisilno je završio na godišnjem pa je odlučio napraviti pločice.

Izdano 27,5 posto računa manje

Iz jedne od trgovina računalne opreme primjećuju da se promijenio fokus kupnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi se porast prodaje artikala potrebnih za nastavu i rad od kuće (web kamere, slušalice, mikrofoni, monitori i sl.) te rast prodaje potrošačke elektronike namijenjene zabavi kao što su igraće konzole i dodatna oprema za iste."

Zatvorene trgovine povećale su online kupnju. Da biste pokupili ono što ste naručili, do prije mjesec dana u jednom drive inu čekalo se samo dva sata. Danas - i po nekoliko dana. Još je opterećenija dostava na vrata na koju se čeka čak sedam dana. I iznosi narudžbi su veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupci su se fokusirali ponajprije na osnovne namirnice: ulje, šećer, brašno, konzerviranu hranu, toaletni papir - to se najviše kupuje i u dućanima i u internetskoj prodaji", govori , direktor Sektora online prodaje Konzuma.

No, podaci Porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo osjetno usporilo. Izdano je 27,5 posto računa manje nego u istom razdoblju lani, a iznosi tih računa su manji za 13,5 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ožujku je veleporodaja pala za 8 posto, a maloprodaja za 3 posto, što i nije tako traumatično s obzirom na okolnosti", jasno će, direktorica Sektora za komunikacije HGK.

Jest onima koji se bave ugostiteljstvom i turizmom. U posljednjem tjednu ožujka njima je promet pao čak 96 posto! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo