a možete ih imati sve tri / Od početka godine možete odabrati koju COVID potvrdu želite, onu o preboljenju, testiranju ili cijepljenju

Od prvog siječnja građani mogu preuzeti više vrsta covid potvrda, do sada im je sustav automatski izdavao onu koja traje najdulje

5.1.2022.
7:00
VOYO logo

Izdane su u isto vrijeme i za istu osobu, iako izgledaju jednako, postoje tri različite COVID potvrde: o preboljenju, testiranju i cijepljenju.

Od prvog siječnja građani mogu preuzeti više vrsta covid potvrda, do sada im je sustav automatski izdavao onu koja traje najdulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešći zahtjev od naših građana sad u ovo zimsko vrijeme je bio da uz potvrde o cijepljenju im se omogući izdavanje i potvrde o testiranju, jer su neke države, pogotovo ove u koje se putuje na zimovanje, tražile da osobe uz potvrde o cijepljenju imaju i dodatne potvrde o PCR testiranju", objašnjava Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora AKD-a.

Image
SVAKE SRIJEDE /

Grad Zagreb organizira testiranje beskućnika kako bi mogli dobiti COVID potvrde

Image
SVAKE SRIJEDE /

Grad Zagreb organizira testiranje beskućnika kako bi mogli dobiti COVID potvrde

Osobe koje imaju pozitivan test na koronu, potvrdu mogu dobiti tek nakon 11 dana. Nakon prve doze cjepiva potvrda se čeka 21 dan, a nakon druge čekanja nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste primili i treću dozu cjepiva, svoju novu COVID potvrdu možete dobiti odmah. Važno je reći da se ona neće automatski ažurirati već ju je potrebno ponovno zatražiti preko sustava e-građanin. 

Od 1. veljače trajanje COVID potvrda skraćuje se s 12 na 9 mjeseci, pa će sve starije od toga kod skeniranja biti crvene. "Građani ne trebaju ništa napraviti, ne trebaju ni updateati aplikaciju jednostavno će od tog datuma mobilna aplikacija će pokazivati i računati 9 mjeseci", kaže Leko Kuštrak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bilo riječi o tome da nakon booster doze potvrda vrijedi neograničeno i dalje ništa od toga.

"Tu promjene nema, potvrda nakon booster doze vrijedi godinu dana", kaže Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj COVID potvrda koje možete preuzeti je neograničen.

"Koristim je onoliko koliko me traže, a ne traže baš često i nije teško skinuti je", rekla je Vesna Šredl iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Njemačkoj i kod ulaska u kafić i bilo koju instituciju, muzej, arhiv, gotovo svugdje se tamo traži. Gotovo drugi svijet", kazao je Matija Jelenić.

Od 1. lipnja do sada izdano je 5 milijuna različitih vrsta COVID potvrda, a zatražilo ih je više od 3 milijuna građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo